ŽITARICE KOJE JEDETE ZA DORUČAK MOGUĆI SU UZROK PRETJERANIH VJETROVA - E-Rasprava | e-rasprava.com

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

ŽITARICE KOJE JEDETE ZA DORUČAK MOGUĆI SU UZROK PRETJERANIH VJETROVA

Svi neprestano ističu da su vlakna važna i dobra za organizam. To je tačno jer suzbijaju apetit i pospješuju probavu. Ali sve dok ne pretjerujete. Naime, prehrana bogata vlaknima može dovesti do nekih neugodnih simptoma.

Ilustracija

Vlakna se mogu pronaći u cjelovitim žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima, sjemenkama, voću i povrću.

  • Vlakna su važan dio prehrane jer pomažu regulirati navike crijeva i direktno utoču na zdravlje probavnog sustava, a utiču i na razinu šećera u krvi te pridonose zdravlju srca jer kontroliraju razinu holesterola i krvnog pritiska te pomažu pri mršavljenju – pojašnjava gastroenterologinja Tara Menon.

Međutim, ako pretjerate s vlaknima, možda ćete iskusiti neke simptome kao što su proljev, ispuštanje vjetrova, bol i grčevi u trbuhu te želučani refluks. Uglavnom, ako pojedete previše vlakana, puno biste vremena mogli provoditi u kupaonici.

Nažalost, u takvim situacijama ne postoji lijek. Višak vlakana mora napustiti vaše tijelo. Dr. Menon savjetuje da smanjite unos vlakana sve dok se ne budete osjećali bolje.

  • Jednom kada se situacija popravi, pokušajte dokučiti koje su namirnice okidač neugodnih tegoba s kojima ste se suočili pa ih u budućnosti manje konzumirajte. –

Dnevna preporuka je konzumirati 25 grama vlakana, a ako ih tek uvodite u prehranu, činite to postepeno kako bi se organizam priviknuo na taj važni nutrijent.

Loading..
loading...