ZDRAVO I JEFTINO: OVE NAMIRNICE ZASLUŽUJU TVOJU PAŽNJU - E-Rasprava | e-rasprava.com

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

ZDRAVO I JEFTINO: OVE NAMIRNICE ZASLUŽUJU TVOJU PAŽNJU

“Zdrava hrana” ne mora biti skupa i egzotična. Postoje i puno jednostavnija i jeftinija zdrava rješenja koja se nalaze u svakom supermarketu.

Pixabay

Donosimo ti popis od pet dostupnih super-namirnica koje bi svakako trebala redovno imati u hladnjaku.

1. Kefir

Bogat je proteinima, a ima manje šećera nego većina ostalih mliječnih proizvoda. Jača imunitet i štiti od raka crijeva pa ga možeš uzimati kao međuobrok, ali i kao dodatak mesu, krompiru ili salatama umjesto klasičnih masnih umaka.

Pixabay

2. Borovnice

Čak su i smrznute borovnice izvrstan dodatak prehrani jer su pune antioksidansa i vitamina C te pozitivno djeluju na krvni sistem, a osim što su dobre za zdravlje, poznate su i kao jedan od najboljih prirodnih anti-age tretmana. Navodno jednostavno brišu umor i bore s lica!

“Zdrava hrana” ne mora biti skupa i egzotična. Postoje i puno jednostavnija i jeftinija zdrava rješenja koja se nalaze u svakom supermarketu.

3. Sardine

Omega 3 masne kiseline koje se nalaze u sardinama smanjuju rizik od srčanih oboljenja, artritisa te Alzheimerove bolesti, a izvrsne su i za lijepu kosu i bolje pamćenje. Bilo bi poželjno da ih jedeš dva puta sedmično.

4. Brokula

Ovo niskokalorično i ukusno povrće pravi je šampion među namirnicama. Brokula je puna antioksidansa i vitamina A, C i K te izvrstan alat u borbi protiv tumora i srčanih oboljenja. Pospješuje probavu i snažan je antioksidans, prenosi Index.hr.

Pixabay

5. Banane

Premda su na “lošem glasu” zbog kaloričnosti, stručnjaci tvrde kako su banane izuzetno zdrave. Pomažu u kontroliranju visokog prtiska te zbog vitamina B6 izvrsno djeluju na kožu, kosu, nokte i kosti. U kratkom roku tijelu daju energiju pa mogu zamijeniti doručak ili poslužiti kao prirodan poticaj prije vježbanja.

Loading..
loading...