VOĆE KOJE MALO TRAŽI A MNOGO DAJE - E-Rasprava | e-rasprava.com

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

VOĆE KOJE MALO TRAŽI A MNOGO DAJE

Kruške spadaju u omiljene voćke na našim prostorima.

Postoji nekoliko desetina vrsta krušaka, a svaka od njih ima specifičan oblik, ukus i boju.

Zbog svojih jestivih plodova gaji se više od 4.000 godina, a porijeklo vuče iz Azije. Homer je krušku opevao kao “dar od Boga”, a u doba francuskog kralja Luja XIV kruške su bile simbol luksuza.

loading...

Kruška je bogata mineralima, kalijumom, fosforom, kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, hlorom, sumporom o brojnim mikroelementima. Sadrži mnogo vitamina, posebno vitamina A, C, E i većine vitamina iz grupe B, H i D.

Možete ih konzumirati svježe, konzervirane, u soku ili sušene. Osim toga, drvo kruške je jedno od najpoželjnijih materijala u proizvodnji visokokvalitetnih drvenih instrumenata i namještaja. Osim toga, kruška je veoma korisna i kada je riječ o našem zdravlju.

Kruške su sjajan izvor vlakana jer jedna srednja kruška sadrži oko šest grama vlakana ili gotovo četvrtinu preporučene dnevne količine.

Izuzetno je dobra za rad crijeva, a dijetalna vlakna pomažu probavnom traktu i bukvalno imaju funkciju čistača crijeva. Kruške se lako vare, pomažu u uklanjanju toksina i lošeg holesterola iz tijela.

Pomažu u balansiranju nivoa šećera u krvi i dobar su izvor antioksidanasa.

Kruška ima oko osam mg vitamina C koji radi na regeneraciji ćelija, osnažuje imunološki sistem, našu kožu, zube i kosti. Kruške sadrže i važne polifenole i flavonoide koji su koncentrisani u koži, zbog toga je zdravije konzumirati je s korom.

Kruške sadrže kalijum pa njihova konzumacija pomaže smanjenju rizika od visokog pritiska.

Sadrže i elektrolite, magnezijum i bakar, ali i hranjive elemente koji pomažu centralnom nervnom sistemu i pojačavaju rad mozga, prenosi Klix.ba.

Kruške su odlična užina prije ili poslije vježbanja. Visok sadržaj vlakana daće vam energiju dok vježbate.

Ilustracija

Osim toga, korisne su i za vaše oči. Neka istraživanja su pokazala kako unos krušaka znatno smanjuje rizik od senilne makulatne degeneracije.

Zbog visokog sadržaja vlakana kruške pomažu u sprečavanju nastanka raznih tipova raka uključujući i rak dojke i rak debelog crijeva.

Loading..
loading...