VIŠE VAM NEĆE NIKO MOĆI PODVALITI: Mesar otkrio kako da prepoznate pokvareno meso - E-Rasprava | e-rasprava.com

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

VIŠE VAM NEĆE NIKO MOĆI PODVALITI: Mesar otkrio kako da prepoznate pokvareno meso

Danas je teško biti siguran u činjenicu da samo zato što se meso nalazi u prodavnici ili mesari da je na taj način prošlo “zakonske propise”, da je svježe, odnosno da nije pokvareno. 

Kontrole kvaliteta jesu redovne, ali nisu detaljne i postoji mnogo „crnih rupa“ u regulativama koje često omogućuju da se staro meso iz uvoza bez problema plasira na tržište, bez da se to smatra obmanjivanjem kupaca.

Prvi korak je svakako pogledati deklaraciju na mesu, ako se ona na njoj nalazi (u prodavnicama je obavezna za razliku od mesara). Svakako je znatno sigurnije uzeti meso domaće proizvodnje, koje je nerijetko skuplje, ali sa dobrim razlogom – manje su šanse da je staro.
Kontrola boje i mirisa

loading...

Ovo je osnovni test koji može da otkrije da li je meso pokvareno, bez obzira na rok trajanja koji nije prošao. Na umu treba imati normalne boje mesa – meso pernate živine je plavičasto bijele do žućkaste boje. U savršenim uslovima, svinjetina treba da ima roze-sivkastu boju.

Kod pregledanja piletine obratite pažnju na dijelove oko kostiju – oni ne smiju da budu tamniji, a grudna kost bi trebalo da bude savitljiva. Većina ljudi povezuje meso sa jarko crvenom bojom, koja nije njegova prirodna boja već rezultat izlaganja vazduhu.

Ako je mljeveno meso vakumirano, njegova boja bi trebalo da bude ljubičasto crvenkasta, dok tamnije boje govore o tome da je rječ o starijoj životinji, premda to ne znači da je meso pokvareno.

Uopšteno, crvena boja mesa se povezuje s tim da je meso starije. Junetina je pak prirodno crvenkasta, a po teksturi čvrsta. Ovaj tip mesa treba da bude prošaran tankim, a ne širokim kašikama, dok žute masne žile upućuju na to da je životinja bila starija.

Ako primijetite na junetini sivkaste ili crne dijelove, ne kupujte to meso. Generalno, kod mljevenog mesa je mogućnost prevare najveća, pa je najbolje tražiti da ga samelju pred vama.

Kod jagnjetine meso treba da bude svijetlo ružičaste boje, po teksturi čvrsto kao i junetina. Treba se voditi i stadardnim mirisom jagnjetine – ako je jagnje bilo zamrzavano, tada je miris smanjen ili nepostojeći.

Loading..
loading...