UZ OVAJ TRIK NE MOŽEŠ POGRIJEŠITI: Evo kako odabrati najsočniju LUBENICU! - E-Rasprava | e-rasprava.com

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

UZ OVAJ TRIK NE MOŽEŠ POGRIJEŠITI: Evo kako odabrati najsočniju LUBENICU!

Kupovinom prve lubenice možemo reći kako službeno otvaramo ljetnu sezonu, ali kad malo bolje razmislimo izabrati pravi primjerak nije lako.

Vjerojatno si i ti davnih dana vidjela starije kako kucaju po njoj pa si možda automatski i sama krenula tako tražiti najzreliju  bez da, zapravo, znaš što radiš. Osim još nekih trikova, otkrit ćemo ti i što to lupkanje znači.

Postoji nekoliko stvari koje bi trebala provjeriti prije kupnje.

loading...
lubenica

Foto: Profimedia

Pravo obrati pozornost na težinu lubenice koja ti se sviđa jer težina igra veliku ulogu.

Kad je lubenica zrela onda je i tvrđa pa je najbolje da odabereš one koje ti se sviđaju i zatim probaš dići svaku od njih. Najteža neka bude tvoj izbor. 

Isto tako postoje i tvrdnje da su simetrične lubenice ukusnije kao i da one duguljastije imaju više vode, a da su okruglije slađe.

Vjerojatno si primijetila kako većina lubenica na kori ima žuti dio na nekom mjestu. To označuje mjesto na kojem je ona ležala dok je rasla. Što je mrlja više žuta, znači da je lubenica zrelija. Izbjegavaj lubenice koje imaju bijelu ili vrlo blijedu mrlju jer to znači da je plod ubran prerano. Isto tako ona mora biti tamnozelene boje i imati što manje pruga po sebi. Također, obrati pozornost i na peteljku ako ju ima. Ako je ona suha znači da je lubenica zrela, no ako  je suha i zelena, to znači da je prerano ubrana te da neće dozreti.

lubenica

Foto:Profimedia

I napokon je na red došlo to slavno lupkanje. Naravno ne mislimo doslovno lupanje po lubenici već tapkanje prstima. Ako čuješ da je zvuk pun i tup, to znači da si odabrala zrelu lubenicu.

lubenica1

No, ako se radi o tihom i šupljem zvuku, nemoj odabrati tu lubenicu koliko god ti lijepo izgledala jer je ona prezrela. Obrati pozornost i na vibracije koje ćeš osjetiti u ruci u kojoj ju držiš jer što su one jače, lubenica je bolja.

Novi.ba/24sata

Loading..
loading...