U MLIJEKU I PIVU POSTOJI SKRIVENI VITAMIN KOJI IMA VELIKU MOĆ U VAŠEM TIJELU - E-Rasprava | e-rasprava.com

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

U MLIJEKU I PIVU POSTOJI SKRIVENI VITAMIN KOJI IMA VELIKU MOĆ U VAŠEM TIJELU

‘Čudesna molekula’ u alkoholu i mlijeku može pomoći u borbi protiv pretilosti, tvrde naučnici.

Pixabay

Švicarski stručnjaci su proveli istraživanje utjecaja molekule nikotinamid riboside, koja se može naći u određenoj hrani i piću, uključujući pivo i mlijeko.

Istraživanje je pokazalo da “skriveni vitamin” sprečava nakupljanje masnoće, povećava performanse mišića i energetsku potrošnju, piše The Sun.

Osim toga, pokazalo se da ne postoje nuspojave povezane s molekulom, čak i kad su doze znatno povećane. Autor studije Carles Canto navodi kako ćelije koriste ovu molekulu onoliko koliko im je potrebno, dok ostatak ostave po strani.

Pixabay

Naučnici su najprije izolirali molekulu, a potom njome hranili miševe, te su tako i došli do zaključka da sprečava pretilost. Ustanovljeno je također da ova molekula ne pomaže razvoju dijabetesa, dok istovremeno pospješuje izdržljivost i daje energiju, piše Klix.ba.

Planirano je i provođenje dodatnih istraživanja i utvrđivanje uloge ove molekule u procesu starenja, s ciljem produženja života i drugih zdravstvenih poboljšanja. Molekulu je teško izdvojiti i sintetizirati, tako da je još nejasno koliko je prisutna u mlijeku ili drugih prirodnim tvarima.

Dr. Johan Auwerx, koji je predvodio tim istraživača, je rekao: “U ovom trenutku ne možemo ni izmjeriti njenu koncentraciju u mlijeku, tako da je nemoguće znati koliko bismo mlijeka trebali piti da bismo ocijenili njene učinke”.

Loading..
loading...