Sreća je što nam za njega NE TREBA recept, a lijek je za gotovo sve: LIJEČI autoimune i kronične bolesti, alergije i upalne bolesti, pa čak i RAK! - E-Rasprava | e-rasprava.com

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

Sreća je što nam za njega NE TREBA recept, a lijek je za gotovo sve: LIJEČI autoimune i kronične bolesti, alergije i upalne bolesti, pa čak i RAK!

Smatra se korisnom pomoći kod probavnih i želučanih tegoba (grčeva, otežane probave, hemoroida), autoimunih bolesti (multipla skleroza), dijabetesa i pojedinih vrsta raka, a najčešće se propisuje kod oslabljenog imuniteta te za liječenje i olakšavanje simptoma upalnih bolesti poput astme, alergijskog rinitisa i atopijskog dermatitisa…

U herbalnoj medicini, holističkom liječenju, među dodacima prehrani, aromaterapiji ili opuštajućim masažnim tretmanima nezaobilazni su ulje i sjemenke crnog kima (Nigella sativa). Poznato i kao crno ulje, crni kumin, crno sjeme, ima dugu tradiciju u prevenciji alergija i ublažavanju probavnih smetnji. Malo je manje poznato pod hrvatskim imenom crnjika. Istraživanja o djelotvornosti ulja crnog kima u kliničkim uvjetima nema mnogo, a ona koja su provedena otkrila su da pridonosi jačanju imunosnog sustava i ima vrijedna antioksidativna svojstva, zbog čega je veliki zaštitnik našeg organizma.

U tradicionalnoj medicini koristi se već više od dvije tisuće godina, a upotrebljava se za gotovo sve – kod astme, bronhitisa, visokog krvnog tlaka, različitih upala, glavobolje, zubobolje, gubitka apetita, proljeva, crijevnih parazita, problema s kožom, s mjesečnicom, reumatoidnog artritisa…

Drevni Egipćani koristili su ga kao univerzalni lijek i sredstvo za očuvanje mladosti, o čemu svjedoče sačuvane bočice s uljem sjemenki crnog kima pronađene u Tutankamonovoj grobnici. Rimljani su ih, osim u ljekovite svrhe, koristili i kao začin, a starogrčki liječnik Dioskorid pripravke s crnim kimom primjenjivao je kao lijek protiv glavobolje, zubobolje i crijevnih parazita.

Arapski filozof i liječnik Avicena navodi crni kim u svom “Kanonu medicine” kao lijek koji olakšava disanje i ujedno potiče energiju cijelog tijela i pomaže u oporavku od umora i malodušnosti. Spominje ga i Biblija kao sastojak kruha koji ublažava nadutost i liječi bolesti pluća i želuca, navodi mr. sc. Jasminka Papić, dipl. ing., iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u stručnom časopisu inPharma.

Ingredients for a healthy salad on gray stone background. Smoked salmon, avocado, spinach, sorrel, radis sprouts, black cumin. Flat lay. Healthy diet. Symbolic image.

Naravo da kod svih ozbiljnih bolesti i oboljenja treba u potpunosti prilagoditi prehranu savjetujući se s liječnikom.

ANTIKANCEROGENI UČINCI

U farmakologiji se danas ovom moćnom crnom ulju pripisuje antimikrobno, antioksidativno, antidijabetičko, antitumorsko, antiasmatsko, imunomodulatorno, protuupalno, kontraceptivno djelovanje zbog različitih kemijskih spojeva koje sadrži, a među njima se posebno ističu kinoni, odnosno timokinon, koji je zaslužan za većinu bioloških učinaka crnog kima, među njima i antioksidativno djelovanje na stanice.

Antioksidansi u namirnicama ili u obliku dodataka prehrani, uz zdrave životne navike, mogu pomoći u prevenciji brojnih kroničnih bolesti kao što su rak, dijabetes, srčano-žilne bolesti i debljina.

No i druge sastavnice ulja crnog kima pokazuju ljekovit učinak (ditimokinon, timohidrokinon, nigelon). Za timokinon i ditimokinon utvrđeni su antikancerogeni učinci u ispitivanjima in vitro, na stanicama raka i in vivo na pokusnim životinjama.

Nigelon je pak pokazao snažno djelovanje u prevenciji bronhijalne astme i astmatičnog bronhitisa, a zaštitna je uloga bila veća kod djece nego kod odraslih. Za antioksidativnu aktivnost najodgovorniji je timokinon, koji, uz ostalo, štiti stanice od toksičnog djelovanja nekih lijekova protiv karcinoma i nekih toksina.

Američka Savezna uprava za kontrolu lijekova i hrane (FDA) odobrila ga je u tretmanima onkoloških bolesti i za sprečavanje neželjenih učinaka kemoterapije i jačanje imunosnog sustava organizma. Osim toga, ulje crnog kima može smanjiti štetan učinak zračenja na zdrave stanice kod radiološke terapije.

Shot of a mature woman hugging her husband

Ako ga ne možete piti samog, možete ga dodati u čaj ili ga pomiješati s medom.

Uzimanje ulja crnog kima može pomoći u prevenciji oštećenja kože, edema, ožiljaka i fibroza. Najvažnija djelatna tvar ulja crnog kima je timokinon, koji je i najzastupljeniji.

– Prema sadržaju timokinona procjenjuje se autentičnost i kvaliteta ulja te njegov farmakološki učinak. U eteričnom ulju može ga biti 20-57 posto. Udio eteričnog ulja, a posebno njegove glavne sastavnice timokinona, razlikuje se ovisno o mjestu i uvjetima uzgoja biljke. Te razlike odražavaju se na organoleptička svojstva ulja, posebno na njegov okus, ali i na njegovo ljekovito djelovanje. Stoga je pri kontroli ulja crnog kima i proizvoda na njegovoj osnovi posebno važno određivanje udjela timokinona – kaže mr. sc. Papić.

Po kemijskom sastavu sjemenke crnog kima sadrže proteine (20-30 posto), ugljikohidrate (30 posto i više) te masne kiseline (30 -35 posto), a među njima je i dihomolinolna kiselina, koje nema u jestivim uljima, a karakteristična je za rod Nigella. Linolna kiselina je najzastupljenija (više od 50 posto), zatim oleinska i palmitinska. Ulje sadrži i 15-ak sterola, među kojima beta-sitosterol te tokoferol, što pridonosi njegovoj stabilnosti.

Danas je najcjenjeniji crni kim koji se uzgaja u Arabijskoj pustinji, u Siriji, Iraku, Egiptu, Indiji, Pakistanu, Iranu, Grčkoj i na Cipru jer su tamo klimatski uvjeti najpogodniji za rast biljke najpoželjnijeg kemijskog sastava. Kao vrtna biljka kultiviran je, međutim, u cijelom svijetu.


ZA PROBAVU I GRČEVE

Smatra se korisnom pomoći kod gastrointestinalnih tegoba (grčeva, otežane probave, infekcije i hemoroida), autoimunih bolesti (multipla skleroza), dijabetesa i pojedinih vrsta karcinoma. Uobičajena praksa ipak još uvijek podrazumijeva manji raspon njegove primjene pa se najčešće propisuje kod oslabljenog imuniteta te za liječenje i olakšavanje simptoma upalnih bolesti poput astme, alergijskog rinitisa i atopijskog dermatitisa.

Sve se češće koristi u liječenju i njezi kože. U znanstvenoj literaturi je oko 25 kliničkih istraživanja na ljudima, uglavnom s malim brojem sudionika. U studijama je ispitan učinak sjemenki, ulja ili ekstrakta crnog kima, a u jednoj studiji promatran je učinak timokinona iz crnog kima kao zasebne aktivne tvari.

probava

U studiji objavljenoj 2010. godine ispitan je učinak kuhanog ekstrakta crnog kima na dišne puteve 15 pacijenata s astmom. Testovi plućne funkcije pokazali su pozitivan, ali slabiji učinak ekstrakta crnog kima (u dozi od 50 i 100 mg/kg) u odnosu na lijek s teofilinom (koji širi bronhe). Smanjeni su simptomi astme i poboljšana je plućna funkcija.

Istraživanje iz 2003. navodi rezultate četiri studije s ukupno 143 bolesnika s alergijskim bolestima (alergijski rinitisom, atopijskim ekcemom i astmom). Uočen je pozitivan učinak doze od 40 do 80 mg/kg tjelesne mase ulja crnog kima dnevno na pacijentovu subjektivnu procjenu simptoma. Među djecom koja su u tim studijama uzimala višu dozu ulja crnog kima zabilježene su nuspojave u vidu probavnih smetnji pa se djeci preporučuje manja doza (ispod 80 mg/kg).

Studija iz 2014. ispitivala je učinak ulja crnog kima u obliku kapi za nos. Sudjelovalo je 68 ispitanika, a 92 posto je izjavilo da osjete olakšanje i manje neugodnih simptoma alergijskog rinitisa.

Novi.ba/Zdravlje

Loading..
loading...