SPAVAO SAM SAMO 2 SATA SVAKE NOĆI: Nakon sedam dana primijetio sam UŽASNU STVAR, ovo vam svima MORAM REĆI - E-Rasprava | e-rasprava.com

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

SPAVAO SAM SAMO 2 SATA SVAKE NOĆI: Nakon sedam dana primijetio sam UŽASNU STVAR, ovo vam svima MORAM REĆI

Prezaposlen muškarac odlučio je da sprovede radikalan eksperiment i pokušao je da sedam dana spava samo dva sata dnevno. Zvuči katastrofa, zar ne?

Za sajt “Bright Side” objasnio je kako jednostavno nije stizao u toku dana da obavi sve što mu je bilo u rasporedu, pa je morao na neki način da poveća broj radnih sati. Vodio je dnevnik i detaljno opisao što mu se događalo svakog dana.

Ponedeljak

loading...

Umjesto da spavam cijelu noć, odlučio sam da dva sata namijenjena spavanju razlomim u dremanja od 20 minuta. Nije trebalo dugo da se pokažu prvi rezultati. Neprestano sam zijevao i ispijao kafe, ali dogodilo se upravo suprotno od očekivanog – bio sam fokusiran, zaspao bih bez problema i nije mi bilo teško da se probudim nakon 20 minuta odmora. Osjećao sam se odmorno.

spavanje

Utorak

Drugi dan se situacija malo promijenila. Produktivnost mi je pala. Nije mi se radilo, samo sam čekao kad će doći vrijeme za spavanje, pa sam zbog toga obavljao manje poslija nego inače. I dalje sam bio fokusiran i bistar. U kraćem roku bih savladao nove informacije i svakih pet minuta sam imao novu ideju.

Srijeda

Osjećao sam se poput zombija. Ništa nije moglo da me obraduje. Ne znam što bi bilo da nisam primijetio jednu pozitivnu promjenu – postao sam produktivniji. Napokon sam dobio one dodatne sate koje sam želio. Završio sam sve započete projekte, a čak sam imao i nekoliko ideja za nove. Iako sam sve to uspio da riješim, nisam osjećao radost ni olakšanje. Nisam osjećao ništa. Moje emotivno stanje bilo je daleko od dobrog, a to je uticalo i na komunikaciju sa ljudima. Nisam imao volje nikoga da vidim, niti da razgovaram sa bilo kim, čak ni na par minuta.

Četvrtak

Dogodio se preokret. Moje se tijelo naviklo na novi režim i sad sam se osjećao odmornije nakon svakog spavanja od 20 minuta. Radovao sam se novoj rutini. Nisam više toliko vremena gubio na prazne misli o tome što radim, već sam napravio novi raspored. Imao sam vremena za čitanje, meditaciju, trening i druge aktivnosti. Osjećao sam se živo, ali konstantno sam bio umoran.

Petak

Bio sam depresivan i osjećao monotoniju. Činilo mi se da gubim razum. Kada bih se pogledao u ogledalo, video bih iscrpljenu osobu sa velikim podočnjacima. Produktivnost mi je ponovno pala. Zadnjih nekoliko dana napravio sam više toga nego u posljednjih nekoliko nedelja, ali sve mi je bilo dosadno i radio sam to mehanički. Nije me činio srećnim posao koji inače volim. Pomislio sam da je ovo bila loša ideja. Zamalo sam odustao, ali sam odlučio da istrajem.

spavanje

Subota

Na slobodan dan sam odlučio da se opustim, ali pokazalo se da to nije dobra ideja. Prošetao sam parkom, provozao se i otišao na koncert, ali nisam imao čime da se okupiram. Imao sam višak slobodnog vremena i nisam imao šta da radim. Vrijeme je sporo prolazilo i bio sam jako pospan.

Nedelja

Iako sam odlučio da izdržim cijele sedmice, u nedelju sam prespavao jer mi alarm nije zvonio. Spavao sam 12 sati. Osjećao sam se odlično. Dobro sam se naspavao, bio sam odmoran. Ponovo sam se osjećao živim i to je bio nevjerovatan osjećaj.

Zaključak

Ne mogu da kažem da je ovo bilo užasno iskustvo. Za pet dana sam odradio posao koji sam planirao da radim tokom čitavog mjeseca, ali bio sam toliko umoran i iscrpljen da je to uticalo na kvalitet mog rada i neke sam zadatke morao ponovo da uradim. Imao sam probleme u komunikaciji sa ljudima. Počeo sam da izgledam starije od svojih godina, a bez obzira na redovne treninge, uspeo sam da se ugojim.

Negdje sredinom sedmice počele su da me muče strašne glavobolje. Nikome ne bih preporučio da ponovi moj eksperiment. Ne pokušavajte da stvorite više vremena na poslu tako da manje spavate, radije odustanite od dodatnih projekata. Spavanje vam je potrebno kako biste se odmorili i bili u stanju da radite. Nema potrebe sebi otežavati život.

Loading..
loading...