SENZACIONALNO: Srpski genije iz koštice šljive izdvojio AMIGDALIN – lek za rak prostate, dojke, limfoma… - E-Rasprava | e-rasprava.com

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

SENZACIONALNO: Srpski genije iz koštice šljive izdvojio AMIGDALIN – lek za rak prostate, dojke, limfoma…

Doktor tehničkih nauka Ivan Savić je u laboratoriji izdvojio iz koštice šljive amigdalin, supstancu koja pomaže u terapiji karcinoma dojke, limfoma, prostate…

Farmakolozi kažu da je reč o bogatstvu koje, možda, nikada neće ugledati svetlost dana. Metode lečenja ove opake bolesti amigdalinom primenjuju se u Meksiku i Nemačkoj, putem tableta i injekcija, ali sa supstancom izdvojenom iz koštica kajsije i breskve.

“Niko na ovim prostorima do sada nije pokušao da izdvoji amigdalin iz koštice šljive. Ja sam se na taj korak odlučio zato što je naše područje bogato ovim plodom” kaže mladi naučnik, koji je provodio dane i noći u laboratoriji Tehnološkog fakulteta u Leskovcu radeći zapravo svoju doktorsku disertaciju „Izdvajanje bioaktivnog jedinjenja amigdalina iz semenki šljive i kvercentina iz lista zelenog čaja“.

Metoda lečenja opakih bolesti sadržajem iz koštica voća, koji je pun vitamina B17, poznata je još od vremena starih Egipćana, a sistemsko proučavanje počelo je u prošlom veku.

“Molekul amigdalina spada u grupu tumor selektivnih agenasa, koji uništavaju samo ćelije tumora dok zdrave ćelije ostaju netaknute. Gotovo da ne postoji literatura o toj supstanci u koštici šljive, što je za mene posebno bio izazov. Uspeo sam da izdvojim sadržaj amigdalina koji iznosi šest odsto na svežu masu šljive” objašnjava Savić, koji je naučni dokaz objavio u nekoliko stručnih svetskih časopisa.

Srđan Pešić, šef Katedre za farmakologiju na Medicinskom univerzitetu u Nišu, procenjuje da će pronalazak mladog leskovačkog naučnika najverovatnije ostati u časopisima, budući da od izdvajanja supstance do proizvodnje leka prođe 20 godina.

“U Srbiji nema nijedne farmaceutske kompanije koja bi se bavila inovacijama ili uvođenjem potpuno novih lekova, one uglavnom proizvode kopije ili generičke paralele već sintetisanih lekova. Taj posao u svetu radi tek dvadesetak kompanija, koje su u stanju da za jedan novi lek izdvoje oko dve milijarde dolara, i to s rizikom. Od desetine hiljada novosintetisanih supstancija samo njih 250 u proseku uđe u preklinička ispitivanja. Od tih 250, samo pet se nađe u fazi ispitivanja na ljudima. Samo jedna od ovih supstancija na kraju postane lek” objašnjava profesor.

Doktorirao sa desetkom

Ivan Savić je asistent na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu, gde je diplomirao sa prosečnom ocenom 9,85 i doktorirao sa desetkom. Sprema se na petogodišnje postdoktorsko usavršavanje u inostranstvu.

(Izvor: balkanspress.com)

Loading..
loading...