SAZNAJ KOJE SU POSLJEDICE NEDOSTATKA MAGNEZIJA U TIJELU - E-Rasprava | e-rasprava.com

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

SAZNAJ KOJE SU POSLJEDICE NEDOSTATKA MAGNEZIJA U TIJELU

Tijelu je magnezij potreban svakoga dana i ono bez njega ne bi moglo normalno funkcionirati.

Ovaj mineral potreban je za proizvodnju energije i funkcioniranje gotovo svih metaboličkih procesa.

Pomaže održavati normalnu razinu tlaka i srčani ritam, a zube i kosti čini zdravima.

loading...

Magnezij između ostalih dobrobiti, doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti pa je važan mineral onima koji se aktivno bave sportom.

Pixabay

Za pravilan rad mišića

  • Manjak magnezija u organizmu povezuje se s mnogim simptomima poput umora, grčeva u mišićima i iscrpljenosti. Svima,a naročito aktivnim vježbačima magnezij je potreban za održavanje optimalne razine kisika u organizmu kao i za korištenje energije.  Nedostatak magnezija dovodi do povećane potrebe organizma za kisikom i posljedično bržeg umaranja –  objašnjava nutricionistica Mirja Jošić, dipl.ing. i dodaje kako je magnezij potreban onima koji vježbaju za pravilan rad mišića.

Napominje kako magnezij učrestvuje  kao ‘pomagač’ u mnogim procesima u stanici. Utječe na ravnotežu reakcija dobivanja energije u mišićima, a njegov nedostatak uzrokuje pojavu slabosti i grčeva u mišićima.

Naglašava kako nedostatak magnezija može dovesti i do manjka kalija u organizmu, a on je ključan za transport energije u stanici, piše Ordinacija.hr.

Ilustracija

 Adekvatan unos magnezija osigurava normalno funkcioniranje živčanog sistema i tako olakšava suočavanje tijela s različitim dnevnim izazovima i fizičkim naporima poput vježbanja.

Važan za normalnu sintezu proteina

Manjak magnezija i ostalih elektrolita u organizmu povezuje se s razdražljivošću i slabijom koncentracijom.

Magnezij ima ulogu u održavanju električnog potencijala u živčanom tkivu i staničnim membranama.

Zajedno s ostalim elektrolitima učestvuje u upravljanju električnim impulsima, signalima koji putuju živcima, a povezuju mozak i mišiće te tako doprinose pravilnom radu nervnog sistema.

Vježbačima magnezij još pomaže jer je važan za normalu sintezu proteina.

Ako patiš od srednjeg nedostatka magnezija preporuča se piti 3 grama magnezija u obliku dodataka prehrani svakih 6 sati.

Ako patiš od najčešćeg simptoma, glavobolje, pij magnezij citrat 1830-3625 mg u pravilnim dozama 3 mjeseca ili magnezij oksid 400 mg dva puta dnevno. Onima koji se aktivno bave sportom i intenzivnije koriste mišiće i kosti, osim magnezija, u organizmu je važan i kalcij.

Pixabay

Ova dva minerala zajedno funkcioniraju pa tako nutricionistica navodi kako magnezij pomaže u apsorpciji kalcija u organizmu, ali i obrnuto, kalcij pomaže u apsorpciji magnezija.

Idealan omjer kalcija i magnezija u organizmu je dva prema jedan, što znači da u organizmu na 600 mg kalcija treba biti 300 mg magnezija kako bi apsorpcija i kalcija i magnezija bila odgovarajuća.

Nutricionistica preporučuje kalcij uzimati odvojeno od magnezija i naglašava kako je apsorpcija kalcija bolja ako se uzima navečer, a magnezija ujutro.

U mišićnim kontrakcijama kalcij djeluje kao stimulator, a magnezij opušta mišiće.

Dodaci prehrani

– Najbolji prirodni izvori magnezija nalaze se u orašastim plodovima, žitaricama, grahu, tamno zelenom lisnatom povrću, ribi, mesu i općenito u namirnicama koje sadrže puno vlakana. Najviše magnezija pronaći ćeš u špinatu, sjemenkama bundeve, suncokreta i sezama te u kvinoji, smeđoj riži, indijskim oraščićima i bademima. Osim zelenog povrća, magnezij sadrže i nerafinirane žitarice, dakle sve integralne namirnice – objasnila je nutricionistica.

Ilustracija

Magnezij u obliku dodatka prehrani može se naći u nekoliko oblika poput oksida, citrata ili glicinata, a nutricionistica kaže kako istraživanja koja su proučavala biološku iskoristivost različitih oblika magnezija u pravilu govore u prilog citratu kao obliku koji se u našem organizmu najbolje apsorbira, međutim, navodi kako su pokazane razlike zanemarive. 

– Zanimljiv je oblik magnezijevog glicinata zbog toga što osim magnezija i glicin ima određenu ulogu u organizmu. Za glicin se pokazalo da ima umirujući učinak – rekla je nutricionistica.

Loading..
loading...