Samo OVAKO možete da budete sigurni od udara GROMA: Kad zagrmi OVO obavezno uradite - E-Rasprava | e-rasprava.com

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

Samo OVAKO možete da budete sigurni od udara GROMA: Kad zagrmi OVO obavezno uradite

Jako nevrijeme, poput onog koje je pogodilo grčka ljetovališta uovih dana, možemo sve češće da očekujemo, predviđaju meteorolozi. 

grom

U oluji na sjeveru Grčke, praćenoj gradom poginulo je sedam osoba, dok je 100 povrijeđeno. Pričinjena je i velika materijalna šteta. Sedam dana prije velike oluje, grčke vlasti su zbog velikog požara evakuisale nekoliko sela na ostrvu Evija. 

Prošle godine, u požaru u oblasti istočno od Atine nastradalo je najmanje 70 osoba. Utvrđeno je da je požar izbio zbog ljudske nepažnje. 

loading...

Kada se ovakve stvari dogode, mnogi se pitaju kako da zaštite sebe i članove porodice. 

Oluja i grmljavina 

Ukoliko shvatite da vam prijeti olujni vetar, potrebno je da osigurate sve objekte koji mogu da odlete i povrijede nekog, što znači da obezbijedite prozore i spoljna vrata. 

U slučaju grmljavinskog nevremena, savjetuje se da izbjegavate slavine u kupatilu i kuhinji, kao i radijatore jer su oni dobri provodnici. Od udara groma je najbolje sakriti se u neki zidani objekat, ali ako vam kuća nije u blizini, ostanite u automobilu. Nadstrešnica ili autobuska stanica nisu dobar zaklon, kao ni električni stubovi i visoko drveće. 

Ako baš nemate gdje da se sakrijete, bolje je da čučnete nego da legnete na zemlju. Iako mnogi veruju da ste udaru groma „primamljiviji” ukoliko u ruci imate mobilni telefon, ono čega treba da se klonite jesu fiksni telefoni. Ukoliko grom udari u kuću, energija može da prođe kroz vodove i stigne do slušalice. 

To znači da mobilni možete da koristite u kući, ali i ne da ih punite jer prejak napon može da ih ošteti. 

Kada gori, pozovite 123 i ostanite pribrani 

Ako vidite da se požar širi prema vašoj kući, savjetuje se da ostanete pribrani i odmah pozovete vatrogasce na 123. U razgovoru treba da kažete jasno gdje se nalazite, kao i gdje je lokacija požara. 

Vatrogasnoj jedinici će značiti da im ukažete na pravac širenja požara. Ukoliko možete i sigurni ste da vam život nije ugrožen, sve zapaljive materijale koji se nalaze u blizini kuće, prebacite u zaštićeno mjesto, kako se požar ne bi proširio. Zatvorite gas ili gorivo i upalite svjetla napolju kako bi se povećala vidljivost kroz dim. 

U slučaju da je požar blizu kuće u kojoj se nalazite, nemojte je napuštati ukoliko niste u potpunosti sigurni da se sigurno sklonite. Mogućnost preživljavanja u stambenim objektima koji su izgrađeni od nezapaljivih materijala je velika. Sve prozore i vrata blokirajte mokrim tkaninama i sklonite zavjese sa prozora, a namještaj pomjerite ka sredini sobe, odnosno dalje od prozora. 

Okupite članove porodice na jedno mjesto i potrudite se da imate vode, baterijske lampe. 

poplava

Poplave 

Prije svega tokom perioda kada nema poplava, ponašajte se odgovorno i ne bacajte otpad u rijeka, potoke i kanale i ukoliko primjetite da ga ima, pozovite komunalne službe da ga očiste. 

Ako živite u mjestima gde su poplave česte, trudite se da budete pripremljeni. Imajte spreman ranac s ličnim dokumentima, baterijsku lampu, kabanicu za kišu, odjeću i duboku obuću, po mogućnosti gumene čizme.


Ukoliko odlučite da napustite kuću, ugasite glavni osigurač u kući. Nemojte ulaziti u automobil u poplavljeno područje. Ako voda krene oko kola, napustite ih i potražite sigurno mjesto. Savjetuje se da se ne ide kroz vodu koja se kreće, jer i kretanje kroz vodu od 15 centimetara može da izazove pad. 

Uzmite neki štap, kako bi provjerili dubinu vode i čvrstinu tla pod vodom. 

Zemljotres 

Zemljotresi se dešavaju i češće nego što mislite. Iako je veliki broj slabijeg inteziteta, zemljotresi se ne mogu predvidjeti. 

Savjetuje se da pokrijete lice i glavu rukama i da se udaljite od prozora, spoljnih zidova i vrata, odnosno bilo čega što može da padne. Istraživanja su pokazala da su najviše povreda ljudi dobili dok su izlazili iz zgrade za vreme potresa.

nevrijeme


Tako da ostanite u kući dok se zemljotres ne umiri i dok ne bude sigurno da izađete. Dok potres traje, ne ulazite u lift, ne silazite niz stepenice i ne izlazite na terasu.

Ukoliko ste na nekom javnom mjestu gdje ima mnogo ljudi, držite se podalje, jer masa u panici može da vas ponese ka izlazu. Ako ste na otvorenom, savjet je da se sklonite od ulične rasvete, električnih kablova i zgrada, jer na vas mogu pasti dimnjaci, crjepovi, staklo s prozora, piše BBC, prenosi Radiosarajevo.ba. 

Brojevi hitnih službi 

Vatrogasci 123 

Hitna pomoć 124 

Policija 122 

Evropski broj za vanredne situacije 112

Loading..
loading...