PRIRODNI ANTIBIOTIK: OVIH 10 NAMIRNICA SPREČAVAJU UPALE I VIRUSE - E-Rasprava | e-rasprava.com

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

PRIRODNI ANTIBIOTIK: OVIH 10 NAMIRNICA SPREČAVAJU UPALE I VIRUSE

Iako danas u apoteci možemo nabaviti bilo koji lijek, mi vam otkrivamo 10 najkorisnijih prirodnih antibiotika.

Ilustracija

Bijeli luk i luk

Bijeli luk i luk dijele zajednička ljekovita svojstva. Također sadrži prirodna antigljivična, antibakterijska i antikancerogena svojstva.

Koren đumbira

Đumbir, nevjerovatno raznovrsna biljka, može se jesti svjež, u prahu ili osušiti kao začin. Također ga možeš konzumirati kao ekstrakt, ulje, kapsulu, pastilu ili tinkturu. Đumbir pomaže da smanjite mučninu, kod gubitka apetita i kod mučnine kod vožnje.

Kokosovo ulje

Ilustracija

Ovo ulje je prirodni antibiotik koji pomaže u liječenju kašlja, kandide, upale, pa čak i bradavica. Zbog svojih antimikrobnih svojstava, kokosovo ulje također može spriječiti ulazak štetnih patogena u probavni sistem. Kokosovo ulje je također dobar antibiotik zbog svojih antivirusnih i antigljivičnih svojstava.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je možda najpopularnija stavka na ovom popisu – i to iz dobrog razloga. Zbog toga što sadrži sirćetnu kiselinu, moćan je protivupalni lijek. Pomaže da se smanje simptomi mnogih stanja – uključujući akne, artritis i giht. Osim što olakšava bol, jabukovo sirće takođe osigurava dobru dozu probiotika.

Iako danas u apoteci možemo nabaviti bilo koji lijek, mi vam otkrivamo 10 najkorisnijih prirodnih antibiotika.

Med

Med je izvrsno antibakterijsko sredstvo. Istraživanja pokazuju da običan med ubija više od 60 različitih vrsta bakterija. Osim toga, med služi kao izvrstan alternativni tretman za negu rana.

Ekstrakt semenki grejpa

Osim prirodnih antibakterijskih svojstava, podstiče cirkulaciju, smanjuje upalu zglobova i štiti našu kožu od UV zračenja.

Ulje origana

Ulje origana ima protivupalna, antivirusna i antigljivična svojstva. Također može liječiti prehladu, infekcije i parazite. Uzimanje ulja origana kao dodatka prehrani može pomoći u zaštiti kože od štetnih bakterija.

Ilustracija

Karanfilići

Istraživanja pokazuju da karanfilići učinkovito ubijaju bakterije, sprečavaju upalu desni i kamenac. U jednom istraživanju je ispiranje usta tečnošću – koja se sastojala od karanfilića, bosiljka i ulja čajevca – ubilo veći broj oralnih bakterija od vodice za ispiranje koja se može nabaviti u radnjama ili apotekama!

Timijan

Eterično ulje timijana uobičajeno se koristi u mnogim komercijalnim sredstvima za čišćenje u domaćinstvu. Zdravstveno, timijan je prirodni antiseptik i antimikrobno sredstvo. Može se koristiti i za sprečavanje kožnih bolesti poput akni i ekcema. Zbog svog potencijala, timijan treba razrijediti s kokosovim ili maslinovim uljem prije nanošenja na kožu.

Ilustracija

Ehinaceja

Pripada porodici suncokreta – cvijet ehinaceja – djeluje kao jedan od najboljih prirodnih antibiotika za prehladu. Istraživanja pokazuju da upotreba suplementa tog cvijeta može smanjiti težinu simptoma prehlade do 50 posto. Ostale prirodne antibiotske primjene uključuju: upalu uha, atletsko stopalo, sinusne infekcije.

Loading..
loading...