Loading..

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

PILA JE OVO I DOŽIVJELA DUBOKU STAROST: Napitak od kojeg se mršavi, on PODMLAĐUJE, a evo šta još MOŽE!

Napitak kojem Norvežanke duguju za svoj mladoliki izgled, dostupan je i nama. Riječ je o pomalo zaboravljenoj surutki.

Dokaz da je surutka čudotvorna je i Old Tomas Par, skromni engleski seljak koji je doživio 152 godine. Bio je poznat po tome što je pio surutku svaki dan.

Sastav i ljekovitost surutke

surutka1

Za ishranu je ova namirnica prikladna od začeća do duboke starosti. Čak se i zbog sličnosti majčinom mlijeku može koristiti umjesto mlijeka u ishrani beba.

Surutka je u izvornom obliku tečnost koja sadrži manje od 1 odsto bjelančevina i preko 93 odsto vode. Glavni sastojci surutke su kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, željezo, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vredni enzimi i aminokiseline.

sirutka-990x556

Samo 26 kalorija sadrži sto grama surutke, zbog čega je posebno pogodna za mršavljenje.

Najzdraviji napitak za bolesnu jetru

Čista jetra ključ je dobrog zdravlja, a surutka je moćan čistač jetre. Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovno pijte surutku. Surutka sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanima BCAA, koje značajno pomažu kod uznapredovalih jetrenih bolesti.

Obolelima od ciroze suplementiranje s BCAA pomaže da žive duže i kvalitetnije, tvrde stručnjaci.

sirutka-880x495

Alfa-lactalbumin koji sadrži surutka, obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom poznatom po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja. On je bogat imunoglobulinima i lizosomom koji jačaju imunitet, što je vrlo korisno kod hroničnog hepatitisa. Ujedno, sadrži i protivupalni laktoferin, sastojak od neprocenjive važnosti za one čija je jetra podložna upalama. Surutka je puna cisteina koji su potrebni telu za proizvodnju glutationa, antioksidansa koji štiti telo od upala i toksina. Nivo cisteina jako je niska kod oboljelih od hepatitisa C, što pogoršava oštećenja jetre.

sirutka00

Naime, glutation je moćan antioksidans koji pomaže kod problema sa štitnom žlezdom, hroničnim upalama, rakom, multiplom sklerozom i Parkinsonovom bolesti.

Za izdržljivost i mršavljenje

Ako se intenzivno bavite sportom, pokušavate da smršate, pod stresom ste ili bolujete od teške bolesti, surutka bi trebala biti dio vašeg svakodnevnog jelovnika. Surutka obiluje elektrolitima, odlično hidrira tijelo, daje više energije pa je puno prikladnija od štetnih energetskih pića.

sir

Sirutka pomaže kod:

hroničnog umora
stresa debljine 
prejedanja
visokog pritiska 
pada imuniteta
želudačnih tegoba
bolesti jetre kandide
čišćenja organizma od toksina

loading...