PERŠUN KAO LIJEK: JAČA IMUNITET, KOSTI I NERVNI SISTEM - E-Rasprava | e-rasprava.com

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

PERŠUN KAO LIJEK: JAČA IMUNITET, KOSTI I NERVNI SISTEM

Peršun, koji svi često koristimo u kulinarstvu, nije samo začin. Kao čaj ili sok može vam pomoći u liječenju nekih bolesti, ali i pri mršavljenju.

Ova mala mediteranska biljka sa nama je više od 2000 godina i nosi u sebi mnoštvo vitamina, zahvaljujući čemu ona jača naš imunitet, kosti i nervni sistem.

Peršun je posebno bogat vitaminom C i gvožđem, pa je zbog tog koristan i u slučajevima anemije ili umora. Povoljno utiče na obnavljanje krvnih ćelija i poboljšava elastičnost krvnih sudova.

Pixabay

Sok ili čaj od peršuna odličan je za one koji imaju problema sa pjeskom ili kamenom u bubregu, jer ova biljka ima diuretička svojstva i olakšava izbacivanje tečnosti iz organizma.

Istraživanja su pokazala da sa svježim, čistim sokom od peršuna možete sami izbaciti kamen ili pijesak iz bubrega bez ljekarske intervencije. (Naravno, savjetujemo, ipak, konsultaciju sa ljekarom).

Peršun, koji svi često koristimo u kulinarstvu, nije samo začin. Kao čaj ili sok može vam pomoći u liječenju nekih bolesti, ali i pri mršavljenju.

Sa peršunom možete riješiti i problem sa gasovima. Pijte čisti sok ove biljke pomiješan sa nekim drugim sokom lagano, gutljaj po gutljaj. (Nipošto, odjednom, jer to može pogoršati stanje).

Uz sve to, peršun je dobar protiv bakterija i za probleme sa urinarnim traktom. Neki su ga koristili i u borbi protiv ešerihije koli, piše lpm.

Peršun kao čaj

Da biste napravili čaj potrebno je da dvije kašičice sušenog peršuna prelijete sa jednom šoljom ključale vode. Ostavite poklopljeno 10 minuta, procijedite i pijte.

Pixabay

Za mršavljenje i detoksikaciju organizma odličan je sok od peršuna. Spojite ga sa šargarepom i celerom za odličan napitak, javlja lpm.

Potrebna vam je: 1 šolja svježeg peršuna, 2 šargarepe srednje veličine i 2 vezice celera. (Šargarepe su bogate vitaminom A i djeluju kao odličan antioksidant, a celer sadrži magnezijum i gvožđe. Sve biljke očistite i isjeckajte i stavite u sokovnik. Napitak, koji ste dobili pijte jednom dnevno.

Loading..
loading...