OVA MOĆNA BILJKA LIJEČI ČETIRI RIZIČNA OBOLJENJA - E-Rasprava | e-rasprava.com

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

OVA MOĆNA BILJKA LIJEČI ČETIRI RIZIČNA OBOLJENJA

Špinat je nevjerovatno ljekovita biljka, a evo kod kojih 4 oboljenja najviše pomaže.

Pixabay

Još u detinsjtvu slušali smo priče o nevjerovatno zdravom špinatu koji će pomoći da porastemo i postanemo snažni, a da li zaista znate koje bolesti spriječava ova moćna biljke, piše “Lovesensa“.

Špinat je bogat vitaminima A, C, K1, folnom kiselinom, željezom i kalcijumom. Špinat ima brojna iscjeljujuća svojstva, a najviše pomaže kod oksidativnog stresa, čuva zdravlje očiju, reguliše krvni pritisak i smanjuje rizik od karcinoma.

Oksidativni stres nastaje kada tijelo nije sposobno da neutralizuje slobodne radikale koji mogu uzrokovati hronočna oboljenja. Špinat je prepun antioksidanata i pomaže da se u tijelu napravi ravnoteža i izbegnu zapaljenski procesi.

Pixabay

Špinat sadrži jedinjenja zeaksantin i lutein koji spriječavaja degenerativne promjene na očima i smanjuju rizik od katarakte.

Naučnici su istakli da komponente MGDG i SQDG koje špinat sadrži mogu da uspore rast ćelije raka. Istraživanja pokazuju da je špinat jedna od vodećih namirnica u prevenciji karcinoma prostate, dojke i grlića materice.

Dokazano je da nitrati iz špinata regulišu krvni pritisak i pozitivno utiču na zdravlje srca.

Špinat možete jesti kao salatu, čorbu ili dodatak raznim jelima, ali kada postane dio vašeg jelovnika, organizam će vam biti vrlo zahvalan. Takođe, ovo povrće je odlična namirnica u procesu mršavljenja pa ga mnogi nutricionisti preporučuju tokom dijeta.

Loading..
loading...