OVA MJEŠAVINA JE LIJEK ZA NESANICU - E-Rasprava | e-rasprava.com

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

OVA MJEŠAVINA JE LIJEK ZA NESANICU

So, kao i šećer, ne preporučuju se u većim količinama upravo zbog svoje potecijalne štetnosti za zdravlje, no to ne znači da ne postoji i njihova pozitivna strana.

Ilustracija

Posebnu ulogu za ljudsko zdravlje ima kombinacija šećera i soli, objašnjava Met Ston, američki zdravstveni istraživač i autor nekoliko knjiga o nutricionizmu i metabolizmu.

Naime, ljudima koji muku muče s nesanicom ova kombinacija u odgovarajućem omjeru može priuštiti ono što im je u tom trenutku nužno, a tako nedostižno – miran san. Kako to?

Šećer i so djeluju kao “baterije” za ćelije: glukoza osigurava direktan dotok goriva u mitohondrijima, a ravnoteža natrijum u međućelijske tečnosti omogućuje pravilno stanično disanje i proizvodnju energije.

Ove obje hranjive materije su snažni prehrambeni alati za upravljanje stresom – šećer signalizuje tijelu da zatvori proizvodnju hormona stresa koji šteti vašem metabolizmu i čini vas budnima noću. So je takođe kritična u održavanju homeostatskog stanja u kojem adrenalin ne leti van kontrole.

Dakle, ako se možete sjetiti da pomoću ova 2 hranjiva sastojka možete koristiti kao terapijske alate za upravljanje stresom, oni vam se stvarno ne bi trebali činiti nezdravim ili zastrašujućim.

I ne, šećer ne uzrokuje hiperaktivnost. To je potpuni mit. Kada se koristi kao terapijski prehrambeni alat na ovaj način, ima upravo suprotan učinak.

Dakle, ako ste među onima koji se često bude, posebno između 2 i 4 sata ujutro osjećajući kako adrenalin cirkuliše tijelom i onemogućava san, kombinacija šećera i soli za vas može biti spasonosna.

Kombinacija slatkog i slanog pomaže u balansiranju i optimalnom funkcionisanju hormona stresa, objašnjava Met Ston.

So, kao i šećer, ne preporučuju se u većim količinama upravo zbog svoje potecijalne štetnosti za zdravlje, no to ne znači da ne postoji i njihova pozitivna strana.

Kako napraviti uspavljujući prah?

Razmjera soli i šećera prema Met Ston treba biti 1:5.

Najbolje je koristiti nerafinisanu morsku (ili himalajsku) so i kvalitetni sirovi smeđi šečer tipa rapadura ili muscovado. Ako nemate to, poslužiće i obična so i šećer.

Pomiješajte 5 kašika šećera i 1 kašiku soli i stavite u staklenu teglicu. To će vam dugo trajati.

Ilustracija

Pred spavanje (ili u noći kad se probudite), protresite bočicu i kašičicom (ili prstima) pod jezik stavite, poput lijeka, mali prstohvat te mješavine soli i šećera da se lagano otopi.

Stone ovo naziva “magičnim prahom za spavanje” i poput lijeka, ovaj čarobni prah će vam pomoći.

Probajte i vi!

Loading..
loading...