Loading..

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

OVA LOŠA NAVIKA JE UZROK NAJVEĆEG BROJA TUMORA: Odmah prestanite da to radite, UNIŠTIT ĆETE ŽIVOT SEBI!

Čak 40 posto slučajeva karcinoma i isto toliko kobnih slučajeva od posljedica ove bolesti moglo bi se izbjeći kad bi se primijenila odgovarajuća preventivna strategija, pokazali su rezultati istraživanja američkih naučnika objavljeni u medicinskom časopisu „CA: A Cancer Journal for Clinicians“.

Oko 42 posto svih slučajeva raka i 45,1 posto kobnih ishoda te bolesti moglo bi se spriječiti, tvrde autori studije utemeljene na podacima iz 2014. koja je sprovedena u Sjedinjenim Državama.

Najviše je oboljelih, a i kobnih slučajeva od karcinoma povezanih s uživanjem duhana, odnosno s pušenjem: riječ je o 19 posto slučajeva, prenosi Večernji.hr

Gojaznost je na drugom mjestu, daleko iza uživanja u duhanu, ali ipak sa 7,8 posto slučajeva rezultira razvojem karcinoma, a postotak kobnih slučajeva je 6,5. Na trećem mjestu je alkoholizam koji utjeeče na razvoj raka u 5,6 posto slučajeva i za posljedicu ima kobni ishod u četiri posto slučajeva.

Na četvrtom mjestu je pretjerano izlaganje ultraljubičastim zracima – utječe na razvoj raka u 4,7 posto slučajeva.
Sijledi fizička neaktivnost koja razvojem raka rezultira u 2,9 posto slučajeva.

Zbog nedovoljne konzumacije voća i povrća rak se može razviti u 1,9 posto stanovništva, a rezultira kobnim slučajem u 2,7 posto slučajeva, dok infekcija papiloma virusom rezultira razvojem raka u 1,8 posto slučajeva.

Rak pluća je najčešća vrsta raka, a u 81,7 posto slučajeva uzročnik je pušenje. Ono se povezuje sa 73,8 posto slučajeva raka grkljana, 50 posto raka jednjaka i 46,9 posto raka bešike.

loading...