Loading..

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

OTKRIVAMO RECEPT: U VRIJEME VELIKOG ZAGAĐENJA ZRAKA PLUĆA ZAŠTITITE PRIRODNIM LIJEKOM

U vrijeme velikog zagađenje zraka, kakvo pogađa našu zemlju i glavni grad proteklih dana, najvažnije je zaštiti disajne organe.

Ilustracija

Dok izbjegavate izlazak vani, vrijeme u kući provedite uz prirodne lijekove za lakše disanje.

Bilo da ste prehlađeni ili ne, đumbir je uvijek odlično sredstvo za zdravlje pluća.

Čaj od korijena đumbira pospješuje eliminaciju toksina iz pluća.

Pored čaja, možete napraviti i toplu kupku s prahom od đumbira koja potiče otvaranje pora i znojenje, što je svakako dobro za disajne puteve.

Eukaliptus je također oduvijek poznat kao sredstvo koje jača imunološki sistem, pospješuje disanje, zaustavlja kašalj i prehladu.

List eukaliptusa možete dodati u vaš čaj ili napravite kupku sa eteričnim uljem eukaliptusa.

Inhalirajte se dva puta sedmično

Još jedna vrsta ulja koje ima snažna antibakterijska svojstva je origanovo ulje.

Origano se u narodnoj medicini dugo primjenjivao kao prirodni antibiotik, sredstvo za iskašljavanje i širenje bronhija, kod upale sinusa, grlobolje, prehlade… Jednostavno ga koristite kao dodatak ishrani.

Vaše mišiće disajnog sistema može itekako opustiti i uz pepermint. Ulje peperminta ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje, čisti disajne puteve te olakšava disanje.

Možete se otprilike dva puta sedmično inhalirati uz pomoć eteričnog ulja peperminta, ali i majčine dušice ili ruzmarina.

U borbi protiv plućnih bolesti vrlo uspješan je i timijan. Ova biljka sadrži snažna antiseptička esencijalna ulja koji se kvalificiraju kao prirodan antibiotik.

Pixabay

Stoga se preporučuje onima koji pate od čestih upala bronhija i sekreta u plućima.

Vježba za lakše disanje

Pored prirodnih lijekova, namojte zaboraviti da postoji vježba za lakše disanje koja vam može u trenutku biti od velike pomoći.

Sjedite na stolicu sa ispravljenim leđima, a opuštenim ramenima. Ravnomjerno udišite i izdišite i istovremeno objema šakama lagano lupkajte po prsnom košu.

Pritom polako izgovarajte samoglasnike A, E, I, O, U. Nakon toga opušteno objesite ruke, nastavite ravnomjerno udisati i izdisati kroz nos i zatim ponovite vježbu, prenosi Klix.ba.

Kada završite vježbu, protegnite se, duboko udahnite kroz nos i zatim izdahnite proizvodeći zujeći zvuk. Ovom vježbom ćete olakšati oslobađanje sluznice.

Podsjećamo, iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH savjetuju građanima da smanje kretanje na otvorenom, smanje konzumiranje cigareta u zatvorenim prostorijamam, smanje korištenje privatnih automobila, da pri boravku vani koriste filter maske te povećaju unos tečnosti u organizam.

loading...