Loading..

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

OPASNOSTI KOJE U NJIMA PRIJETE: VOLITE BAZENE? OVO BISTE TREBALI ZNATI

Mnogi od onih koji ovo ljeto neće imati priliku uputiti se na morski odmor osvježenje će potražiti u nekom od bazena u okruženju. 

Iako bazeni mogu biti poprilično zabavni, treba imati na umu i opasnosti koje u njima prijete. Bazeni se, za razliku od voda stajaćica, u kojima mnogi takođe ljeti traže osvježenje, zahvaljujući današnjoj tehnologiji mogu dotjerati do potpune sigurnosti za kupače. 

Čistoću vode u bazenima dugujemo hemijskoj i mikrobiološkoj kontroli, no što kada se bazeni zapuste, makar na kratko? Kakve nam opasnosti u takvim bazenima prijete? Prije svega, tu su brojne infekcije koje možemo ‘zaraditi’ kupajući se u vodi u kojoj se kriju različite bakterije i ostali mikroorganizmi.

Gutanjem zagađene vode dolazi do gastrointestinalnih infekcija, tj. do infekcija probavnog sistema čiji su simptomi dijareja, povraćanje, povišena tjelesna temperatura, bol u želucu…

Postoji i povećana opasnost od virusnog meningitisa, pogotovo tokom jula i avgusta, od kojeg su najviše ugroženi najmlađi, a osim u bazenima, pogotovo malim, vreba i na šodericama, ali i u morskim plićacima. 

Vaginalne infekcije 

Posebna opasnost na bazenima prijeti i ženama jer neki od mikroorganizama u zagađenim bazenima mogu uzrokovati vaginalne infekcije, čak i nakon samo jednog kupanja u nečistoj vodi. Određeni mikroorganizmi mogu izazvati i kožne infekcije, posebno ako na koži postoje posjekotine ili otvorene rane.

Kožne infekcije se mogu pojaviti i na pregibima na tijelu kao što su pazusi, prepone ali i između prstiju. 

Trovanje 

Oči i uši takođe se mogu naći na meti bakterija. Upale tih organa liječe se antibioticima zbog čega je bitno što prije potražiti pomoć liječnika. 

Kako bi se uništile bakterije u bazene se dodaje određen nivo hlora, no opasnost prijeti i s prevelikim koncentracijama hlora zbog čega može doći do trovanja, piše Dnevnik.hr. 

Lomovi i teške povrede 

Osim opasnih mikroorganizama na bazenima prijeti opasnost i od nepromišljenih skokova u vodu koji moji rezultovati lomovima i teškim povredama, na koncu i trajnim invaliditetom. 

Stoga treba biti oprezan s ponašanjem na bazenima, posebice u onima u kojima boravi veći broj ljudi. 

Sve u svemu, gdje god ovo ljeto potražili osvježenje, budite na oprezu jer se i u najzabavnijim situacijama mogu kriti različite opasnosti. 

(Hayat / Foto: Arhiv, Pixabay)

loading...