OPASNOST KAKVU NE MOŽETE ZAMISLITI: EVO ZAŠTO NE SMIJETE PITI ODSTAJALU VODU PREKO NOĆI U ČAŠI! - E-Rasprava | e-rasprava.com

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

OPASNOST KAKVU NE MOŽETE ZAMISLITI: EVO ZAŠTO NE SMIJETE PITI ODSTAJALU VODU PREKO NOĆI U ČAŠI!

Koliko vam se puta desilo da se noću probudite, osjetitivši žeđ, te posegnete za gutljajem vode iz flaše ili nepokrivene čaše koja je odstala preko noći?

Ilustracija

Iako vam se to čini kao dobra ideja, zapravo može biti veoma opasna. Naime, stručnjaci tvrde da se u njoj skupljaju prašina iz vazduha, a i naša slina je puna bakterija i može da kontaminira vodu i zarazi nas.


Čak i zatvorena flaša može da stvori probleme. Kad je stavimo u usta, sav znoj, prašinu, ćelije kože, izlučevine iz nosa možemo možemo prebaciti u vodu. 


– Duga inkubacija sline koja dolazi sa svojim bakterijama može da kontaminira vodu od čega se čovjek može da se razboli –  kaže Mark Lajvi, specijalista primarne nege iz Mercy medicinskog centra u Masačusetsu i dodaje:

Kada jednom stavite usne na flašu, tečnost treba da ispijete odmah pa flašu ili baciti ili operete(ako je staklena).


Ali, budimo realni: budući da je riječ o vašim vlastitim bakterijama, malo je vjerovatno da ćete se zaista razboljeti.

Iako se niko time ne hvali, ali mnogi piju iz rabljenih čaša, krigli i flaša bez ikakvih štetnih posljedica. No, svakako nije preporučljivo dijeliti flašu s nekim drugim.

Ljudi sa oslabljenim imunološkim sistemom ili hronični bolesnici ne smiju da budu izloženi kontaminiranoj vodi jer svaka loša bakterija može da im stvori zdravstvene probleme.


Bitno je i naglasiti da nema pretjerane razlike između flaširane i obične vode iz slavine. Čest je mit da je voda u flaši čistija od vode iz česme- obje moraju ispuniti stroge higijenske standarde, a ionako se do 25 posto vode u flaši crpi iz glavnog vodovoda.

Loading..
loading...