OPASNA BOLEST NAM DOLAZI PRED VRATA: LIČI NA GRIPU I BACIĆE SVIJET NA KOLJENA ZA SAMO 36 SATI! - E-Rasprava | e-rasprava.com

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

OPASNA BOLEST NAM DOLAZI PRED VRATA: LIČI NA GRIPU I BACIĆE SVIJET NA KOLJENA ZA SAMO 36 SATI!

Bivši šef Svjetske zdravstvene organizacije poslao je ozbiljno upozorenje.

Fena

Bolest slična gripi mogla bi da “pokori” svijet za 36 sati i usmrti 80 miliona ljudi, upozoravaju stručnjaci. Prije jednog vijeka, pandemija španskog gripa zarazila je trećinu svjetske populacije i usmrtila 50 miliona ljudi!

Ako bi se slična epidemija dogodila i sa današnjim stalno putujućim stanovništvom, efekti bi mogli biti još gori, navodi se u izvještaju.

loading...

Svjetski odbor za praćenje i preventivu (GPMB), tim zdravstvenih stručnjaka na čelu sa bivšim šefom Svjetske zdravstvene organizacije, pripremio je izvještaj kako bi pokrenuo svjetske lidere na akciju.

– Prijetnja pandemije koja se širi svijetom je stvarna – navodi se u izvještaju objavljenom danas.

– Patogen koji se brzo kreće može potencijalno da ubije desetine miliona ljudi, poremeti ekonomiju i destabilizuje nacionalnu bezbijednost.

Izvještaj, nazvan”A World At Risk”, navodi da su trenutni napori da se pripreme za izbijanje pandemije uslijed krize poput ebole “krajnje nedovoljni”.

GPMB-om rukovodi dr Gro Harlem Brundtland, bivši norveški premijer i generalni direktor WHO (Svjetske zdravstvene organizacije), i Alhadž As Si, generalni sekretar Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

U ovom izvještaju se navodi da su svjetski lideri uglavnom ignorisali preporuke iznesene u ranijem izvještaju.

– Mnoge pregledane preporuke su loše sprovedene ili se uopšte ne sprovode, a postoje i ozbiljne praznine – stoji u izvještaju GPMB.

– Predugo smo dozvolili ciklus panike i zanemarivanja kada je riječ o pandemijama: pojačavamo napore kada postoji ozbiljna prijetnja, a zatim brzo zaboravimo na njih kada prijetnja nestane. Krajnje je vrijeme da se djeluje – stoji u izvještaju, prenosi Alo.rs.

Loading..
loading...