ODLIČAN LAKSATIV: OVO SJEME ODLIČNO DJELUJE PROTIV ZATVORA - E-Rasprava | e-rasprava.com

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

ODLIČAN LAKSATIV: OVO SJEME ODLIČNO DJELUJE PROTIV ZATVORA

Znate li da je laneno seme jedno od najboljih prirodnih boraca protiv problema sa zatvorom? Saznajte kako, kao i za šta još ga možemo koristiti.

Pixabay

Za ovu „damu“ s Mediterana vjeruje se da je prva biljka koju su ljudi pripitomili. Pored toga što se koristi u tekstilnoj industriji, lan, tačnije njegova sjemena, su vrlo blagotvorna za ljude.

Bogata su proteinima, rastvorljivim vlaknima, mineralima željeza i cinka, ali i vitaminima B1, B2, C, E i provitaminom A. Sjeme lana se koristi kao dodatak žitaricama, koje konzumiraju oni koji drže dijetu ili žele bolje da pročiste organizam.

Pixabay

Kako su bogata uljima i vlaknima, ova sjemena su i odličan laksativ. Omega 3 masne kiseline, koje se nalaze u lanu, imaju protivupalna dejstva.

Znate li da je laneno seme jedno od najboljih prirodnih boraca protiv problema sa zatvorom? Saznajte kako, kao i za šta još ga možemo koristiti.

Mnoga klinička istraživanja pokazala su da sa ovom biljkom možete liječiti i probleme sa visokim holesterolom, neke srčane bolesti i Šegrenov sindrom (hronična autoimuna bolest), piše lpm.

Da biste se riješili zatvora, svako jutro, na prazan želudac, pojedite kašičicu sirovog sjemena. Iako, možda, ne zvuči ukusno (nećemo lagati – i nije), žvaćite ga što duže možete.

Pixabay

Lakše će vam možda biti kada potopite kašiku lanenog sjemena u šolji mlake vode, ostavite da odstoji šest sati i to sjeme jedete prije spavanja. (Naravno, vodu prospete).

Inače, sjeme lana u vodi postane sluzavo, ali, upravo u toj sluzi se nalaze sva njegova ljekovita svojstva.

Ona oboljelu sluzokožu želuca oblaže, štiti i ublažava upale.

Loading..
loading...