NEPRIMJETAN: OVO JE JEDAN OD RAZLOGA ZBOG KOJIH NE MOŽEMO SMRŠAVITI - E-Rasprava | e-rasprava.com

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

NEPRIMJETAN: OVO JE JEDAN OD RAZLOGA ZBOG KOJIH NE MOŽEMO SMRŠAVITI

Mučite se s gubljenjem kilograma? Nije ni čudo, kažu stručnjaci, jer postoji čak 108 faktora koji nas sprečavaju da smršavimo.

Pixabay

Prema navodima stručnjaka, na debljanje nas podstiče sve, od upotrebe daljinskog upravljača do druženja sa pogrešnim ljudima, piše Daily Mail.

Važnu ulogu igraju i geni, ali i sve češća upotreba automobila, čak i za kratke relacije.

I dok se geni ne mogi izmijeniti, postoji mnoštvo malih stvari na koje možemo utjecati i koje, kada se spoje, mogu imati veliki utjecaj na našu kilažu, tvrde stručnjaci Britanske fondacije za ishranu.

Oni su otkrili 108 faktora koji utječu na težinu, a podijeljeni su u sedam kategorija: socijalna, psihološka i fizička aktivnost, okolina, gledanje televizije, upotreba računara i čitanje te vrste hrane i pića koje konzumiramo tokom dana.

Mučite se s gubljenjem kilograma? Nije ni čudo, kažu stručnjaci, jer postoji čak 108 faktora koji nas sprečavaju da smršavimo.

Druženje s pogrešnim ljudima spada u prvu kategoriju. Riječ je o prijateljima koji nas ohrabruju da jedemo masnu i nezdravu hranu ili nas zadirkuju kada želimo krenuti u teretanu, piše Klix.

Grickanje ili tretiranje hrane kao nagrade spada u kategoriju psihičkih pritisaka. Osim toga, “sjedeći način života”, što na poslu, što kod kuće, povećava rizik od pretilosti.

Pixabay

No, stručnjaci tvrde da postojo puno stvari koje možemo uraditi. Naprimjer, tokom reklama na televiziji, ustanite i prošetajte, programe mjenjajte ručno, mjerite porcije, šetajte dok pričate na telefon, a čak i nemir ima svojih prednosti.

Naime, ljudi koji cupkaju i treskaju nogama dok sjede sagorijevaju 350 kalorije više od onih koji to ne rade.

  • Toliko je opcija koje možete izabrati, a koje će rezultirati pozitivno za vaše zdravlje – kazala je nutricionistica Bridget Benelam.
Loading..
loading...