Loading..

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

NE MOŽE SKRENUTI POGLED: Evo gdje vas muškarac gleda ako mu se sviđate, nije ono što mislite!

Kada se muškarac i žena upoznaju, u prvih 10 sekundi on većinu vremena gleda u njene usne.

Ako postoji još jedan detalj, jedva će skrenuti pogled.

Naime, rezultati studije sprovedene na Univerzitetu u Mančesteru pokazali su da su usne najtraktivniji dio ženskog lica.

df

Foto: Shutterstock, ilustracija

U istraživanju, u kome je učestvovalo 50 muškaraca, naučnici su pokazivali fotografije različitih žena, sa ružem i bez njega. U prvih 10 sekundi muškarci su “fiksirali” pogled na ružičasti karmin, u prosjeku 6,7 sekundi, dok je za crveni ruž njihovu pažnju držao u prosjeku 7,3 sekundi.

Kad je žena imala karmin na usnama, muškarci su njenim očima posvećivali prosječno tek 0,95 sekundi, dok su na kosu “utrošili” još manje – 0,85 sekundi.

Pri tome, što su usne bile punije, privlačile su više pažnje.

Glavni autor istraživanja doktor Džef Biti kaže da studija dokazuje da usne predstavljaju jedan od najsenzibilnijih dijelova ženskog tijela i da igraju ključnu ulogu kada je seksualna privlačnost među ljudima u pitanju.

 Istraživanje ukazuje na to da su crvene usne i percipirana atraktivnost žene još uvek neraskidivo povezani. Crveni ruž se pokazuje kao najmoćniji faktor privlačnosti koji značajno povećava vizuelnu fiksaciju – zaključio je Biti.

hj

Foto: Shutterstock, ilustracija

loading...