NAKON OVIH 6 TRIKOVA ĆETE ZABORAVITI NA IBUPROFEN: Zamjene za ovaj lijek su dostupne u PRIRODI, a RIJETKO KO JE ZA NJIH ZNAO! - E-Rasprava | e-rasprava.com

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

NAKON OVIH 6 TRIKOVA ĆETE ZABORAVITI NA IBUPROFEN: Zamjene za ovaj lijek su dostupne u PRIRODI, a RIJETKO KO JE ZA NJIH ZNAO!

U borbi protiv bolova i upala mnogi od nas se odmah hvataju za ibuprofen. Međutim, on je i poprilično štetan za naš organizam. Zato najprije isprobajte ovih 6 zamjena za ibuprofen.

Prvobitno je distribuisan kao brufen (mnogi ga i danas isključivo tako zovu), a koriste ga za ublažavanje bolova, kod artristisa, bolne menstruacije, groznice, glavobolje, protiv upala, …

Korišćenje ibuprofena nije baš bezazleno, posebno ako često posegnete za ovim lijekom. Povezuju ga sa problemima sa srcem i cirkulacijom, moždanim i srčanim udarom, lošom probavom, krvarenjem u stomaku, …

Mnogi istraživači su se bavili ispitivanjem prirodnih zamjena za ovaj i slične lekove, koji se koriste protiv bolova i upala. Ove koje ćemo mi navesti izazivaju sasvim blage ili nikakve nuspojave. Mnogi od njih dolaze u tinkturama i kapima, možete ih pronaći u apotekama i bio šopovima. Poželjno je da se konsultujete sa ljekarom prije prelaska na ove prirodne lijekove.

602352-gripa-e1520412825179

Maslinovo ulje

Nova istraživanja ukazuju na to da bi se maslinovo ulje moglo koristiti kao vrlo dobra zamjena za ibuprofen. Naime, mediteranska dijeta, koja je zasnovana na čistom organskom ekstra djevičanskom maslinovom ulju, pokazala se kao jednom od najpovoljnijih za ljudsko zdravlje. Iako ne djeluje brzo kao ibuprofen, radije birajte maslinovo ulje. Koristite ga svakodnevno u svježem obliku (ne pržite sa njim) što češće, prelivajte salate, dodajte ga u sir (napravite egipatsku salatu), …

Ulje tamjana

Ovo ulje se dobija vodenom destilacijom aromatične smole drveta Boswellia serrata (tamjana), koje raste u dijelovima Azije, Severnoj Africi i Bliskom Istoku. Možete ga nabaviti u apotekama, a kiselina koju sadrži povoljno djeluje protiv bolova u zglobovima, artritisa, smanuje glavobolje, djeluje sedativno, …

Kapsiacin

Aktivna supstanca, koja se nalazi u čili paprikama, koristiti se površinski protiv bolova u zglobovima i mišićima. Neki ljudi tvrde da im je pomoglo da trljaju zglobove čili uljem, a možete probati i ova prirodna sredstva.

Kapsiacin možete naći u prodaji u vidu gela ili kreme i obično ga nanosite na kožu (na bolan deo tela) 3 do 4 puta na dan.

Mačja kandža

Ova biljka raste u Južnoj Americi i ima protivupalne sastojke, koji blokiraju proizvodnju hormona prostaglandina, koji doprinosi nastanku upala i bolova. Obično ga možete naći u prodaji u kapsulama, a protiv bolova uzimate po jednu kapsulu 3 puta na dan. (Ali, ne smete pretjerivati, jer može doći do pojave proliva).

Kora vrbe

Ova biljka je prethodnik aspirina. Kora bijele vrbe sadrži salicin, koji se pretvara u salicilnu kiselinu u stomaku. Ne iritira stomak poput sintetičkih lijekova, a djelotvorna je u ublažavanju bolova, upala i groznice. Možete koristiti tinkturu ili napraviti čaj od vrbine kore.

Ishrana

Obogatite ishranu ili uzmite suplemente magnezijuma i vitmina D, čiji nedostatak obično vodi do pojave bolova i upala. Možete koristi i riblje ulje bogato omega 3 masnim kiselinama (preporučena doza je 1000 mg na dan).

Novi.ba/Lifepress

Loading..
loading...