NAJBOLJI LIJEK ZA VAŠ OSMIJEH: ZDRAVA HRANA ZA ZDRAVE ZUBE, EVO ŠTA TREBATE JESTI - E-Rasprava | e-rasprava.com

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

NAJBOLJI LIJEK ZA VAŠ OSMIJEH: ZDRAVA HRANA ZA ZDRAVE ZUBE, EVO ŠTA TREBATE JESTI

Prevencija je uvijek najbolji lijek za vaš osmijeh, a zdravlje zubi izuzetno je važno za cjelokupno zdravlje organizma. Premda ponekad toga nismo uopće svjesni.

Pixabay

Ono što jedete igra veliku ulogu u svemu ovome. Jasno je da ono što, kada i koliko jedete utječe i na zdravlje samih zuba i desni.

Dobra vijest je da se propadanje zuba u potpunosti može spriječiti ako prakticirate pravilnu oralnu higijenu, ako redovno posjećujete stomatologa i, naravno, ako se hranite zdravo.

loading...

Neke od najboljih namirnica za zdrave zube svakako su svježe voće i povrće zbog njihovih prehrambenih vrijednosti i pogodnosti za zube i usnu šupljinu.

Primjerice, svježe voće i sirovo povrće poput jabuka, mrkve i celera pomaže u čišćenju zubnih naslaga i osvježava dah.

 Voće i povrće sadrži antioksidativne vitamine kao što je vitamin C koji pomaže u zaštiti desni i drugih tkiva od oštećenja i bakterijske infekcije i krvarenja desni. Lisnato povrće sadrži puno folne kiseline koja promiče zdravlje usta i podržava rast stanica u čitavom tijelu, piše Dentist.hr.

Za zdrave zube i desni potražite na tržnici svježe voće i povrće i već danas započnite brigu u svom zdravlju.

Jabuke i agrumi

Jedna jabuka na dan odlično utječe na zube. Iako nije dostojna zamjena za četkanje i čišćenje međuzubnog prostora zubnim koncem, konzumiranje ovog voća pomaže u čišćenju zuba i povećanju sline, što u isto vrijeme neutralizira limunsku i jabučnu kiselinu preostalu u ustima.

I dok slatki sok od jabuke može uzrokovati propadanje zuba, iznimno je mala vjerovatnost da će svježe jabuke uzrokovati probleme sa zubima.

Osim toga, žvakanje jabuke stimulira desni i smanjuje vjerovatnost za pojavom bakterija. Kao što smo ranije naveli, proizvodi se i povećava protok sline koja smanjuje kiselost u ustima i ispire zaostale čestice hrane.

Pobrinite se da osim jabuka u svoju prehranu uključite i drugo voće bogato vitaminom C kao što su kruške, ananas, rajčice i sl.

Mrkva, celer i ostalo korjenasto povrće

Jake i zdrave desni važne su za zdrave zube. Poput jabuka, žvakanje sirove mrkve, celera i ostalog vlaknastog povrća stimulira desni i potiče stvaranje sline.

Mrkva i celer su izvrsni izvori beta karotena koje vaše tijelo treba za stvaranje vitamina A.

Lisnato povrće

Lisnato povrće poput kelja, špinata, blitve i kupusa prepuno je raznih vitamina i minerala potrebnih za održavanje i poboljšavanje oralnog zdravlja.

Hranjive tvari koje se nalaze u lisnatom povrću su vitamin A, vitamin C, beta karoten, fosfor, kalcij i magnezij.

Fosfor se pohranjuje u vašim zubima i kostima kako bi cjelokupnom organizmu omogućio ravnomjerno apsorbiranje i održavanje razine kalcija i magnezija.

Bobičasto voće

Brusnice, borovnice, maline, ribiz i ostalo bobičasto voće bogato je antocijaninima koji sprječavaju vezanje patogena na domaćim tkivima, uključujući i zube.

Ilustracija

Spojevi koji se nalaze u brusnicama ometaju enzime u procesu formiranja bakterija što, jasno je svima, dovodi do stvaranja plaka i propadanje zuba.

Loading..
loading...