Loading..

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

MNOGI RODITELJI VJEČNO STRAHUJU OD MINUSA: AKO JE ZIMA, NIJE LAV

Mnogi roditelji su, zbog straha da će se dijete prehladiti, i sami zaslužni za to što djeca vrlo malo vremena provode vani tokom zime.

Ilustracija

Skrivanje djece od minusa u toplini doma najveća je greška koju svaki roditelj može uraditi te tako djetetu nanijeti dugoročne posljedice po zdravlje.

Hladan zrak sprečava razmnožavanje virusa, a i djeca, jačajući imunitet, rijetko obolijevaju.

Čist zrak

  • Dolaskom hladnog vremena djeca više borave u zatvorenom prostoru, manje su aktivna, a i ishrana je obično jednoličnija pa je i sklonost virusnim, bakterijskim i gljivičnim oboljenjima veća. Za djecu je zdravije da borave na čistom i hladnom zraku nego u zatvorenim prostorima, jer su unutra izloženija infektima i zato češće obolijevaju. S druge strane, čist zrak i niske temperature sprečavaju njihovo širenje pa tako i obolijevanje djece – kazala je prim. dr. Gordana Vuković, pedijatrica.
DIGITAL CAMERA

Dodaje kako djeca zimi treba da borave na minusima te ističe da vani ne izlaze samo kad je jaka magla, smog, vjetar ili nevrijeme. Prije izlaska iz tople kuće na minus, mališane treba slojevito obući. Ističe kako naročito treba voditi računa da djeci budu zaštićeni glava, vrat, ruke i noge. Na glavu se stavlja kapa, oko vrata šal i najbolje je preko toga navući kapuljaču, a na noge tople čarape i nepromočivu obuću.

Pravilna prehrana

  • Fizička aktivnost tokom hladnih dana za 50 posto jača imunitet kod djece.To potiče stvaranje makrofaga, koji sprečavaju upalne procese. Da bi dijete u zimskom periodu bilo zdravo, potrebno je posebno voditi računa o pravilnoj prehrani, da manje boravi u zatvorenim prostorima te da izlazi na čist zrak i uživa u zimskim igrama. 

Mališanima je, također, potrebno i dovoljno sna te da što manje sjede ispred TV ekrana – ističe dr. Vuković.

Dužina boravka vani

Djeca starosti do dvije godine mogu boraviti 30 minuta na temperaturi do -5 stepeni, a ona od 2 do 4 godine u više navrata po 30 minuta. Djeca od 4 do 10 godina mogu biti vani na temperaturi do minus 10 stepeni više puta po 30 minuta, pogotovo ako su fizički aktivna. Povremano treba provjeravati jesu li oznojena ili pothlađena. Ako su oznojena, treba ih uvesti u zatvoren, topao prostor i presvući, a ako su pothlađena, treba ih, također, uvesti na toplo mjesto.

loading...