MNOGI JE ČUPAJU IZ DVORIŠTA JER MISLE DA JE KOROV: NI SLUČAJNO GA NE ČUPAJTE, ISTINA O NJEMU JE ZAPANJUJUĆA! - E-Rasprava | e-rasprava.com

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

MNOGI JE ČUPAJU IZ DVORIŠTA JER MISLE DA JE KOROV: NI SLUČAJNO GA NE ČUPAJTE, ISTINA O NJEMU JE ZAPANJUJUĆA!

Ovu biljku mnogi smatraju korovom, ali istina je daleko drugačija.

Riječ je o skromnom tuštu, koji može da vašu trpezu obogati na mnogo zdravih i ukusnih načina.

Ova biljka potiče iz Kine i Indije gdje je oduvijek bio popularan i kao začin i kao povrće, možete ga naći i kod nas, i to na svakom koraku.

loading...

Uglavnom u vidu korova raste uz puteve, kuće i vinograde, i to na osunčanim mjestima, a cvjetovi mu se razvijaju od jula do oktobra.

Tušt je najbolje brati kad je mlad, kako stari tako je i manje ukusan.

Za jelo se koristi cijeli sočni nadzemni dio. Mladi listovi su blagog, kiselo-slanog ukusa i možete ih koristiti u salati ili kuhati.

Starije listove morate da skuhate prije jela, pa se koriste kao varivo, sami ili kao dodatak jelu, a od njih možete da pravite i supe i čorbe.

možete takođe da iskoristite, tako što ćete ga samljeti i od njega napraviti brašno.

Istraživanja su pokazala kako tušt pomaže kod povišenog krvnog pritiska, a od svih biljaka ima najveći udio omega 3 masnih kiselina.

Ipak, budite oprezni sa njim, jer sadrži i dosta oksalata koji u prevelikim količinama može da bude jedan od uzročnika stvaranja kamena u bubregu, piše Zena.blic.rs

Prije pripreme, naravno, tušt dobro operite tako što ćete sudoperu ili neku veliku posudu napuniti vodom i potopiti tušt.

Promiješajte malo kako biste uklonili prljavštinu. Biljka će tada krenuti da pušta i gomilu malog, crnog sjemenja koje je jestivo i, kao što smo rekli, odlično za brašno, pa ako želite, možete da ga sakupite.

Kada ste ga dobro oprali, osušite krpom i spreman je za pripremu.

Loading..
loading...