MIOMI NA MATERICI SVE VIŠE POGAĐAJU MLADE ŽENE, OVO SU SIMPTOMI: Obratite pažnju dok nije kasno - E-Rasprava | e-rasprava.com

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

MIOMI NA MATERICI SVE VIŠE POGAĐAJU MLADE ŽENE, OVO SU SIMPTOMI: Obratite pažnju dok nije kasno

Tačan uzrok pojave mioma struka još uvek nije utvrdila, ali vjeruju kako je najodgovornija ipak genetika.

Miomi se najčešće javljaju u 30-im i 40-im, a najčešći simptomi su neredovan ciklus i obilne menstruacije.

A ovu su još neki od simptoma na koje trebate obratiti pažnju:

loading...

Bol tokom odnosa – šta s tim?

U nekim slučajevima, kada miom preraste svoju prokrvljenost, može uzrokovati akutnu bol. Simptomi zavise i od položaja mioma, pa tako miom koji raste na zadnjoj strani maternice može uzrokovati zatvor.

Tačan uzrok pojave mioma struka još uvijek nije utvrdila, ali vjeruju kako je najodgovornija ipak genetika. Hormoni estrogen i progesteron mogu podsticati njihov rast.

miomi-lecenje

Liječenje

Rutinskim ginekološkim pregledom može se utvrditi prisutnost mioma i obično ih je više. Nadalje, ako miom ne uzrokuje neugodne simptome, a žena ne planira trudnoću, neke pacijentkinje odluče da ih ne žele liječiti.

U tom slučaju je važno redovno odlaziti na kontrole kako bi se pratio njihov eventualni rast.

Ako se odlučite za liječenje, opcije su razne, od hormonalne terapije koja će ublažiti simptome do hirurškog uklanjanja mioma. Važno je naglasiti da je, jednom kad ste ih dobili, velika vjerovatnoća da će se oni vratiti.

 Raspitaj se kod ginekologa o uzimanju vitamina D ili ekstrakta zelenog čaja. Istraživanja su pokazala da oni suzbijaju rast mioma – savjetuje dr. Ašer-Valš.

Loading..
loading...