LJEKOVITO VOĆE: POMAŽU KOD PROBLEMA SA ŽELUCEM - E-Rasprava | e-rasprava.com

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

LJEKOVITO VOĆE: POMAŽU KOD PROBLEMA SA ŽELUCEM

Za koju god sortu dinje da se opredjelite, vi ste na konju. Ovo vodom, vitamina i mineralima bogato voće idealno je za vrele ljetne dane

Baš kao i lubenica, dinja svoje porijeklo vodi iz Tropske Azije i Afrike, a zapravo spada u red povrća. Nazivi koji se na našim prostorima koriste za dinju su: dina, melon, pipun, pekun, pepun, milum, a latinski naziv je Cucumis Melo. U svijetu se gaji preko 50 sorti dinja, a kod nas su najpopularnije ananas i dinje kantalupe.

Pixabay

Ipak, ma koliko ih svi voljeli, malo ko zna koliko su one zapravo dobre za naše zdravlje.

Za koju god sortu dinje da se opredjelite, vi ste na konju. Ovo vodom, vitamina i mineralima bogato voće idealno je za vrele ljetne dane.

Visok sadržaj vode i kalijuma u dinjama podstiče rad bubrega, odnosno pomaže u detoksikaciji organizma. Zbog vitamina A i C dinja djeluje i kao antioksidans.

Prehrambena vlakna iz dinje olakšavaju varenje i pomažu kod problema sa želucem, a sama voćka nas osvježava i psihički umiruje.

Pixabay

Zbog niske kalorijske vrijednosti odlična je namirnica za svakoga ko želi da tokom ljeta drži dijetu, prenosi Telegraf.rs.

Dinju je najbolje čuvati u frižideru, ali je poželjno umotati je u papir, kako njen intezivni miris ne bi prešao na druge namirnice.

Loading..
loading...