KOJI DETERDŽENT JE NAJBOLJI ZA VAŠU ODJEĆU? - E-Rasprava | e-rasprava.com

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

KOJI DETERDŽENT JE NAJBOLJI ZA VAŠU ODJEĆU?

Tržište deterdženta za pranje veša bogato je ponudom različitih proizvođača, namjena i mirisa. Više nije riječ samo o otklanjanju mrlja, već i o osvježavanju boje i očuvanju tkanina. Ali svi oni se mogu podijeliti u 3 glavne grupe: deterdžent u prašku, kapsulama i tečni deterdžent.

Ilustracija

Svaki deterdžent djeluje na način da otapa nečistoću koju pri tome veže na sebe i uz pomoć vode je otklanja s veša. Ali različite vrste deterdženta imaju drugačije prioritete među kojima su najvažniji uklanjanje tvrdokornih mrlja, čuvanje boje i praktičnost.

Prašak za pranje veša

loading...

Iako ovakav deteržent za veš nije ‘moderan’ kao druge dvije vrste deterženta, još uvijek dominira tržištem. Posebno mu se vjeruje prilikom jako zaprljanog veša.

Tečni deterdžent

Sve veći broj brendova tečnog deterdženta u pakovanju nudi i aplikator za nanošenje deterdženta na mrlju, ukazujući tako da su odlični saveznici za ciljano uklanjanje mrlja.

Kod deterdženata nije riječ samo o otklanjanju mrlja, već i o osvježavanju boje i očuvanju tkanina. Mnogi ga biraju kada žele da ‘osvježe’ odjeću, da operu crnu odjeću ili onu naglašenih boja za koje su namijenjeni specijalizovani tečni deterdženti. Većina tečnih deterdženta za bijeli veš su plave boje zbog plavog pigmenta zaslužnog za bjelji izgled tkanine.

Upravo zbog sastojka koji čuvaju boju u tkanini često se ‘gubi’ na mirisu. Mnogi kao nedostatak ovog oblika deterdženta ističu neekološku plastičnu ambalažu.

Deterdžent u obliku kapsula

Deterdžent u obliku otapajućih kapsula omogućava koezistentnost prilikom doziranja, tako da se ne može dogoditi da stavite premalo ili previše deterdženta.

Najveća mana ovih mekanih jastučića drečavih boja je što su privlačni najmlađima koji ih mogu gricnuti umjesto slatkiša. Ukoliko imate znatiželjnog mališana, ovaj deterdžent svakako držite van njegovog dohvata.

Kako bi kapsule bila što učinkovitije stavite ih u bubanj prije nego što ga napunite. Na taj način će se pravilno otopiti i neće postojati mogućnost ostavljanja bijelih mrlja po odjeći. Jedna kapsula je po pravilu dovoljna za napunjen bubanj.

Loading..
loading...