Loading..

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

KARDIOLOZI UPOZORAVAJU: OVE VRSTE JOGE NIKAKO NE SMIJETE IZVODITI AKO IMATE HIPERTENZIJU!

Visok krvni pritisak je jedna od najmasovnijih bolesti današnjice, a skokove pritiska najčešće uzrokuje stres.

Pixabay

Zato je veoma važno kontrolisati stres. Jedan od načina koji vam može u tom pomoći je praktikovanje joge, pokazala su istraživanja.

Svjetska zdravstvena organizacija je prepoznala značaj joge kao suplementarne i komplementarne terapije, te je preporučuje kao preventivnu metodu kod visokog krvnog pritiska.

Međutim, nisu sve tehnike koje se preporučuju za opuštanje pogodne za osobe s hipertenzijom, upozoravaju kardiolozi.

  • Vrste joge koje zahtjevaju da duže vrijeme ostanete u istom položaju zahtjevaju i puno snage, te stoga kod pojedinaca mogu da podignu krvni pritisak, ističe njemačka organizacija za srce u časopisu Herz Heute.

Sa druge strane, stilovi joge koji uključuju puno kretanja, poput hatha joge ili hasyje, bolji su izbor za osobe s visokim krvnim pritiskom.

Za njih su naročito dobre vježbe disanja i progresivno opuštanje mišića. Jednostavne su i možete ih primijeniti u svakodnevnu rutinu vježbanja.

Tokom izvođenja vežbi joge naročito treba obratiti pažnju na disanje.

Kontrolom disanja znatno se poboljšava opuštenost mišića, ali istovremeno postiže smirenost i staloženost uma.

Kada je tijelo opuštenije smanjuje se krvni pritisak u krvnim sudovima, te krvni pritisak pada. Vrlo važan aspekat joge je upravo njeno djelovanje na fizičkom, psihičkom i mentalnom planu.

Joga pristupa pojedincu kao cjelini. S obzirom na to da se hipertenzija smatra psihosomatskim poremećajem, jasno je da joga pruža mogućnost djelovanja na regulisanju na više nivoa.

Od stadijuma hipertenzije zavisi hoće li joga biti dopunsko ili osnovno sredstvo liječenja i kakav će biti volumen i intenzitet vježbanja, te je potrebno savjetovanje sa ljekarom.

loading...