Loading..

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

JELA JE SVAKI DAN KORU OD BANANE, KAD SE POGLEDALA U OGLEDALO EVO ŠTA JE UOČILA: Kad čujete za ovo, koru više nikad NEĆETE BACATI!

ko koru banane bacate u smeće, možda griješite. Naime, nutricionistica Susie Burrell ističe da je kora tog ploda puna hranjivih sastojaka, uključujući kalij, magnezij, vitamin B6 i C.

“Ljudi bi trebali znati što sve može kora banane”, navodi Burrell na svojoj web stranici.

“Kora banane svijetložute boje ima veći udio antioksidansa koji djeluje protiv raka, a zelena kora manje zrele banane posebno je bogata aminokiselinom triptofanom koja je zaslužna za bolju kvalitetu sna, kao i škrobom koji pogoduje zdravlju crijeva”, dodaje.

Jedenje kore banane, kaže, može povećati ukupni unos vlakana i do 10 posto te tako pomaže pravilnom radu crijeva i potencijalno pridonosi gubitku kilograma.

banana-631x420

“Dobit ćete gotovo 20 posto više vitamina B6, kao i vitamina C”, iznosi Burrell, ali napominje da koru banane ne treba jesti sirovu, već kuhanu kao dodatak curryju, kolačima ili umacima. 

“To je važno kako bi se razgradili stanični zidovi i omogućili da vaše tijelo ima koristi od svih dobrobiti kore banane”, tvrdi nutricionistica.

Najpraktičniji savjet Burrell je da koru banane umiješate u smoothie. To će povećati njegov volumen i prehrambeni sadržaj uz minimalnu promjenu okusa i teksture. 

Izvor: Index.hr

loading...