Loading..

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

EVO ŠTA VAM NEDOSTAJE ORGANIZMU

Nedostatak vitamina i minerala sprečava pravilno funkcioniranje organizma.

Ilustracija

Zbog toga nastaju simptomi koji pokazuju deficit konkretne hranjive materije. U zavisnosti od toga koje supstance nema u dovoljnoj mjeri, tijelo šalje specifične znake.

Da bi se ovaj poremećaj riješio, najbitnija je raznovrsna i pravilna ishrana. Međutim, ako su simptomi izraženi i ne prolaze s promjenom prehrambenih navika, neophodni su savjet ljekara i, po potrebi, nadoknada u obliku tableta ili dodataka ishrani.

– Vitamin A – nedostatak uzrokuje suhoću očiju, noćno slhepilo, perut i česte proljevaste stolice. Da biste ga nadoknadili, jedite mrkvu, tikvu, tunu i batat krompir.

– Vitamin C – na deficit ovog vitamina ukazuju slabo zarastanje rana, upala desni, depresija, sklonost ka modricama, povišen krvni pritisak i krvarenje desni ili nosa. Nadoknadite ga iz limuna, grejpfruta, naranči, svježe paprike…

Ilustracija

– Vitamina D – dugotrajan nedostatak ove hranjive materije utiče na kvalitet kostiju, imunitet, a dovodi i do pojave slične aknama na bedrima, rukama, obrazima i zadnjici. Jedite više ribe, orašastih plodova, jaja i mliječnih proizvoda.

– Vitamin B – kada organizam ne dobija dovoljno ovog vitamina javit će se ispucale usne, problem sa kosom poput opadanja i lošeg kvaliteta, crvenilo kože… Najviše ga ima u mahunarkama, mesu, jajima…

– Kalcij, kalij i magnezij – ukoliko imate grčeve u mišićima, česte glavobolje i nemate koncentraciju, vjerovatno vam nedostaju minerali. Da biste ovaj problem riješili, u ishranu treba uvesti banane, paradajz, bobičasto voće, ali i lisnato povrće poput špinata i kelja.

– Željezo – manjak ovog minerala manifestira se bljedilom, vrtoglavicama, stalnim osjećajem hladnoće i otežanim disanjem. Na trpezu dodajte više ribe, konjskog mesa, svježeg zelenog povrća, orašaste plodove…

loading...