DOKTOR IZ HITNE UPOZORIO: Dehidracija je opasna stvar! Ovo je količina tečnosti koju morate unijeti u vaš organizam svaki dan! - E-Rasprava | e-rasprava.com

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

DOKTOR IZ HITNE UPOZORIO: Dehidracija je opasna stvar! Ovo je količina tečnosti koju morate unijeti u vaš organizam svaki dan!

Nedostatak tečnosti koja pokreće cijeli organizam, čisti toksine iz vitalnih organa i donosi hranljive materije do ćelija može da ostavi dugotrajne posljedice po zdravlje organizma, zbog čegaje neophodno svakodnevno voditi računa o količini unosa najzdravije tečnosti. 

voda

Glavobolja, problemi sa varenjem, smanjena koncentracija i radna sposobnost samo su neke od posljedica nedovoljnog unosa vode.  

Čak 80 odsto mozga čini voda, koja učestvuje u prenošenju nervnih impulsa. Dokazano je da gubitak vode u tijelu od samo dva odsto dovodi do smanjene koncentracije i usporenog razmišljanja. Simptomi teške dehidratacije mogu, takođe, da se odraze na mozak i dovedu do pojave konfuzije ili, u ekstremnim slučajevima.

loading...
voda

Povodom Svjetskog dana voda, 22. marta, upozorava se koliko je svakodnevni unos vode važan za zdravlje.  

Dok nedovoljan unos dovodi do mnogo simptoma akutne dehidratacije, uzimanje vode u preporučenim količinama, od dva do tri litra dnevno, praktično nema nijedan neželjeni efekat na organizam. U tijelu postoje fiziološki mehanizmi koji vodu rapoređuju, shodno količini koju smo unijeli. Na taj način, voda učestvuje u procesu varenja, transportu i eliminaciji štetnih materija, održavanju normalne tjelesne temperature, termoregulacije organizma, kao i krvnog pritiska.

voda1

Osim što će se nedostatak vode najprije prepoznati prema suvoći kože i usana, takođe može da ima dramatične posljedice u vidu oštećenja kardiovaskularnog sistema i rada bubrega.

voda

Takođe, svi metabolički procesi počivaju na dovoljnom unosu najzdravije tečnosti. Dovoljan unos vode ubrzaće metabolizam i predstavljati “gorivo” za sagorjevanje kalorija.  

Loading..
loading...