DA LI SVOM TIJELU ČINITE USLUGU AKO UMJESTO ŠEĆERA KORISTITE MED? - E-Rasprava | e-rasprava.com

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

DA LI SVOM TIJELU ČINITE USLUGU AKO UMJESTO ŠEĆERA KORISTITE MED?

Šećer se danas smatra jednom od najozloglašenijih namirnica i najvećim neprijateljem našeg vitkog stasa, kao i zdravlja uopšte.

Pexels

Većina nutricionista će savjetovati da, ako već moramo da zasladimo svoju kafu, bolje koristimo med ili javorov sirup. Kako kažu, na taj način ćemo unijeti manje kalorija u svoj organizam.

Osim toga, ove dvije namirnice se navodno bolje razlažu i našem tijelu i samim tim, ne podstiču pojačano lučenje insulina što je veoma bitno za zdravlje. Pojačana proizvodnja ovog hormona dovodi do pojave insulinske rezistencije, gojaznosti, povećava se rizik od dijabetesa.

loading...
Unsplash

Pitanje je, da li je zaista to tako? Da li svom tijelu činimo uslugu kada šećer zamjenimo medom?

Američki stručnjaci kažu da je ova teorija potpuno neosnovana. Mada nam zdrava logika kaže da je umjesto šećera pametnije da biramo med i javorov sirup kad želimo da se zasladimo, nauka ipak kaže drugačije.

Unsplash

Jedino što ćemo na ovaj način postići jeste da ćemo u organizam unijeti manju dozu antioksidanta. Ali što se tiče “razgradnje”, naš organizam na gotovo isti način metabolizuje javorov sirup, med i druge šećere.

Loading..
loading...