BITNO JE DA PIJETE MNOGO VODE NA DAN, ALI IMA NEŠTO JOŠ BITNIJE - E-Rasprava | e-rasprava.com

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

BITNO JE DA PIJETE MNOGO VODE NA DAN, ALI IMA NEŠTO JOŠ BITNIJE

Jogurt je namirnica koja bi se trebala redovno nalaziti na našem jelovniku. 

Koristi od ovoga mliječnog proizvoda su mnogobrojne, a nauka to gotovo svakodnevno potvrđuje. Kiselo mlijeko ili jogurt su napici koji produžavaju život i čine ga kvalitetnim. 

To su dokazali i naučnici i napomenuli da odrastao čovjek treba da unese 250 ml ovog pića u toku dana, a djeca i do 500 ml. Najnovija istraživanja su pokazala da su osobe koje konzumiraju veću količinu kiselog mlijeka ili jogurta zdravije i da duže žive.

loading...

Laktobacilus bulgarikus, bakterijski soj važan za zdravlje digestivnog trakta se nalazi u ovim napicima. Ti mikroorganizmi koji se koriste u probiotičke svrhe su porijeklom iz reproduktivnog trakta žena, nisu patogeni niti toksični za ljude. 

Oni savršeno preživljavaju uslove koji vladaju u probavnom traktu To znači da ne reaguju na veliku kiselost želudačnog soka, kao ni na žučne kiseline u tankom crijevu. 

Laktobacilus bulgarikus je bakterija koja se hrani laktozom koja je jedan od glavnih sastojaka mleka, a sve zarad stvaranja mliječne kiseline neophodne za nastajanje namirnica kao što su kiselo mlijeko i jogurt.

Naime, kako bi naš sistem za varenje opstao i funkcionisao u optimalnom stanju važno je unositi mliječne kiseline, jer probiotska formula koju nose sa sobom omogućava oblaganje sluzokože želuca i crijeva, ali i lakšu apsorpciju hranljivih materija u organizmu. 

Doktori tvrde da je potrebno najmanje 250 ml kiselog mlijeka ili jogurta unijeti na dnevnom nivou kako bi živeli duže i kvalitetnije. To važi za odraslog čovjeka. Za djecu do dve godine je preporučljivo da unose i do 500 ml mliječne kiseline na dan,piše Pult. 

Istraživanje naučnika sa sveučilišta u Texasu otkrilo je da dijete puno bolje funkcioniraju ako uključuju i konzumiranje jogurta. Dr. Michael Zemel, poznati stručnjak za prehranu, ističe da jogurt sadrži kalcij koji potiče mršavljenje, odnosno potiče brže sagorijevanje masti u organizmu. 

Loading..
loading...