Loading..

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

BILJNI PREPARATI MOGU SMANJITI DJELOVANJE TERAPIJE U LIJEČENJU RAKA

Oboljeli od raka trebali bi obavijestiti ljekare u slučaju da uzimaju biljne preparate, jer neki njihovi sastojci mogu smanjiti djelovanje terapije, podaci su izneseni na Petoj međunarodnoj konferenciji o borbi protiv raka dojke.

Ilustracija

Tablete bijelog luka, đumbira ili ginko pilule mogu usporiti zarastanje rana koje nastanu kao posljedica liječenja raka dojke, piše BBC.

Portugalska hirurginja i profesorica Marija Joao Cardoso tvrdi da nema dovoljno dokaza o tomu da biljna terapija ili biljne kreme uistinu djeluju. Postoje li bilo kakve nedoumice kad je u pitanju njihova upotreba, bolje ih je ne uzimati, smatra Kardoso. 

  • Ljekari bi trebali biti angažiraniji kad pacijentima postavljaju pitanja o tome kakve dodatne preparate uzimaju u sklopu terapije liječenja raka – rekla je Kardoso, glavna hirurginja u lisabonskom Centru za liječenje karcinoma “Champalimaud”.

Dodala je kako je vrlo važno da se pacijenti kojima se rak proširio i na kožu, prije uzimanja dodatne terapije konsultiraju s ljekarom.

Kod svake pete osobe koja boluje od raka dojke, razviju se i rane na koži, što se kod drugih oblika raka događa rjeđe.

Brojni preparati na bazi biljaka mogu utjecati na učinkovitost hormonske terapije ili hemoterapije, a zbog nekih se krv zgrušava sporije, što može rezultirati sporijim zarastanjem rane.

Profesorica Kardoso navela je kao primjer nekoliko biljaka čiji pripravci kod pojedinih pacijenata mogu utjecati na zgrušavanje krvi, a to su bijeli luk, ginko, ginseng, kineski androfagis, povratić, glog, divlji kesten i kurkuma.

Profesorica kaže da ne iznenađuje to što pacijenti i članovi njihovih porodica traže i alternativne načine liječenja, ali ističe kako bi pri tome trebalo znati da “neki biljni preparati čine više štete nego što koriste”.

Podsjeća na glavni cilj medicine: “Ne činiti štetu.”

Pažljivo s narandžama i grejpfrutom

Na britanskoj internet-stranici “Cancer Research UK” navodi se da neki dodatni lijekovi mogu smanjiti učinkovitost medicinske terapije te se ističe kako je za vrijeme liječenja važno izbjegavati i neke vrste hrane i pića, poput narandži i grejpfruta, jer mogu utjecati na način na koji organizam apsorbira lijekove. 

“Cancer Research UK” podsjeća pacijente da je veoma važno prijaviti ljekaru ako pacijent razmišlja o bilo kakvoj dodatnoj terapiji koja se bazira na prirodnim preparatima. Svakako to treba učiniti ako je pacijent usred terapije liječenja karcinoma.

Profesorica Kardoso kazala je u izlaganju na konferenciji da je dodatna terapija koja uključuje jogu, reiki i akupunkturu dobra te da ima pozitivan utjecaj na kvalitet pacijentovog življenja.

loading...