BILI SU 67 GODINA U BRAKU I UMRLI ISTOGA DANA - E-Rasprava | e-rasprava.com

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

BILI SU 67 GODINA U BRAKU I UMRLI ISTOGA DANA

Život nekada piše nevjerovatne priče protkane istinskom ljubavlju. Takva je i ona o Harnagi i Hatidži Zehić iz Gradačca. Nakon 67 godina braka njih dvoje su preminuli 15. jula u razmaku od samo 10 minuta.

Danas su na gradskom groblju ‘Kadić Bašča’ sahranjeni jedno pored drugog.Harnaga Zehić (91) i njegova supruga Hatidža (86) uplovili su u bračne vode davne 1952. godine. Kada su se upoznali Harnaga je imao 24 godine, a Hatidža je bila pet godina mlađa.

 – Dedo je radio u najam kod seoskih begova, a nana je bila iz imućne porodice. Upoznali su se dok je ona čuvala stoku. Pjevala mu je: ‘Oj brđani repati, kad li ćete krepati, teško onoj lopati koja će vas kopati’, nakon čega bi je on počeo ganjati. Ubrzo nakon, toga ju je pitao da ašikuju i tu počinje njihova ljubavna priča –  kazala je njihova unuka Sabira Hadžić-Ismić, piše Klix.

loading...

Njeni imućni roditelji bili su protiv ovog braka jer Harnaga nije imao nikoga i nije imao ništa. Uprkos tome odlučili su da se vjenčaju.

– Nakon vjenčanja, dedo je morao odslužiti dvije godine vojnog roka. Nana ga je sve vrijeme čekala kod njegovog brata i snahe. Nakon povratka iz vojske, iz Teočeka su preselili za Bijeljinu i tu napravili kuću. Dobili su četvero djece, sina i tri kćerke – kazala je Hadžić-Ismić.

Prisjeća se da je u njihovoj kući bilo poput dječijeg prihvatilišta jer živote njihove djece sudbina nije mazila, pa su unuke često hranili i pazili kao da su njihova vlastita djeca.Sabira kaže da su Harnaga i Hatidža uvijek bili tu za svoju porodicu, te su svakome od njih bili podrška i utočište. 

Njihov odnos bio je idiličan i bili su klasičan primjer patrijarhalne porodice. No nakon tragične smrti kćeri Harnaga je naglo obolio. U to vrijeme je i Hatidža bila slabo pokretna. Stalno su bili skupa. Njihova unuka, koja trenutno živi u Belgiji, uvijek se pitala kako li će oni jedno bez drugog kada jedno od njih preseli na drugi svijet.

No život je odlučio drugačije. Dedo Harnaga i nana Hatidža preminuli su istog dana u razmaku od samo od deset minuta. 

– Kada su nani saopćili da je djed preminuo, samo je pala pred sećiju i umrla. Doktori kažu da nikada nisu imali ovakav slučaj – kazala je njihova unuka.

Harnaga i Hatidža Zehić sahranjeni su danas, jedno pored drugog na gradskom groblju ‘Kadić Bašča’. Ostali su jedno s drugim do kraja života, onako kako su i obećali davne 1952. godine.

(Hayat / Foto: Facebook)

Loading..
loading...