BIJELE NITI NA BANANI KOJE VAS IZLUĐUJU SU DOBRE ZA VAŠE ZDRAVLJE: VIŠE IH NIKAD NEĆETE LJUŠTITI KAD SAZNATE ZA ŠTA SU DOBRE - E-Rasprava | e-rasprava.com

E-Rasprava | e-rasprava.com

Balkanski web portal, namjenjen za internet rasprave. Mnoštvo zanimljivih i korisnih objava. Dobrodošli.

BIJELE NITI NA BANANI KOJE VAS IZLUĐUJU SU DOBRE ZA VAŠE ZDRAVLJE: VIŠE IH NIKAD NEĆETE LJUŠTITI KAD SAZNATE ZA ŠTA SU DOBRE

Najveći broj ljubitelja banane je upotpunosti očisti i ukloni vlakna (niti) koja vodoravno prate njenu srž, nakon što se svuče kora koja je obavija.

Naime, u pitanju je kompleksno tkivo banane koje je zaduženo za transport minerala i vode kroz voće, odnosno, obezbeđuje sve što joj je potrebno da bi mogla da raste.

Banane sadrže različite korisne nutrijente i pružaju mnogo energije, zbog čega uvijek treba voditi računa o količini koju unosite.

loading...

Prosječno, jedna srednja banana od oko 120 gr sadrži – ugljene hidrate – 27 gr (9% dnevnih vrijednosti), biljna vlakna 3 gr (12% dnevnih vrijednosti), šećeri – 14 gr, proteine 1 gr (1% dnevnih vrijednosti).

Vitaminski sastav B kompleksa, vitamini C, E i vitamin A, magnezijum, kalijum, klacijum, kao i minerali fosfor, gvožđe, magnan baka, cin i fluor su idealni balansirani upravo u banama, a niti su zadužene da obezbjede što kvalitetniji sadržaj ovog voća.

Niti koje mnoge nerviraju su zadužene za ukus i nutrijente banane. Imaju opor ukus i zato ih mnogi uklanjaju.

– Ne postoji razlog da ih izbjegavate – nisu opasne, naprotiv, ali ukus im nije prijatan. Vlakna su dobra za naš organizam, naročito ako imate problema sa varenjem. Svaki nutricionista svoje pacijente savjetuje da unose što više vlakana. Ljudi koji imaju problema sa zatvorom ili mučinom, vlakna banane poslije dužeg konzumiranja mogu biti dobro rješenje. Moj savjet je da ih ne izbjegavate, iako nisu ukusna – izjavio je dr Nikol Gilt.

(Hayat / Foto: Ilustracija)

Loading..
loading...